Mindenki emlékszik az 1965-ös A muzsika hangja című sokszoros Oscar-díjas musicalre, de kevesen tudják, hogy a Julie Andrews és Christopher Plummer főszereplésével készült történet valós eseményeken alapul.

Maria Augusta Kutschera 22 éves volt, amikor feleségül ment von Trapp kapitányhoz, és hét nevelt gyermeke mellett még három további közös gyerekük született. Hitler hatalomra jutását követően azonban el kellett hagyniuk Ausztriát, és végül Vermontban telepedtek le.

Az igazi Maria von Trapp

Maria Augusta Kutschera 1905-ben született, kétéves volt, amikor édesanyja meghalt tüdőgyulladásban. A feleségét gyászoló, összetört apa elment világot látni, a kislányt pedig rokonokra hagyta. Maria kilencéves volt, amikor édesapja is meghalt, ezt követően a nagyanyja nevelte. A tanítóképző elvégzése után 1923-tól Salzburgban, a bencések kolostorában tanított, közben pedig felvételét kérte a rend tagjai közé.

Bármennyire is központi szerepet játszott azonban életében a vallás, a szigorú rendszabályok betartása nehezen ment számára. Ekkor jött a lehetőség, hogy nevelőnőként dolgozhat az özvegy Georg von Trapp báró, a császári és királyi haditengerészet nyugalmazott kapitánya házában – bár a filmmel ellentétben a kapitány nem mind a hét, hanem csak egy, éppen beteg gyermeke mellé keresett tanítónőt.

Maria érkezése nagy változást hozott a von Trapp család életébe. Nem csak a gyerekekkel találta meg a közös hangot, de a szigorú – bár a filmben ábrázolthoz képest kevésbé vaskalapos – kapitány szívét is meglágyította. Ugyanakkor valószínűleg nem volt ez igazi szerelem Maria és a nála 25 évvel idősebb kapitány között, inkább praktikus okokból házasodtak össze. Később Maria így emlékezett vissza:

– Igazán nem voltam szerelmes. Mint férfi tetszett nekem, de nem voltam szerelmes belé. Szerettem viszont a gyerekeket.

A későbbiekben a házaspárnak még három közös gyermeke született. Maria szívós, nagy teherbírású nő volt, aki szerette a gyerekeit, de természetesen nem volt tökéletes anya.

Ilyen anya volt Maria a valóságban

A gyerekek visszaemlékezései szerint mostohaanyjuk eléggé hirtelen haragú és hangos volt, sokat kiabált, és rendszeresek voltak az ajtócsapkodások, a tárgyak dobálása. Ő maga is vall nevelési módszereiről a könyvében:

– A nevelés művészet, s pont az a művészet benne, hogy az ember tudja, hogy mikor szabad a gyermeket megverni, és mikor nem. Az egyik gyereknek szüksége van erre, a másiknak nincs, avval csínján kell bánni.

Maria már az 1940-es évek végén úgy látta, hogy sokan elrontják a gyerekeket azzal, hogy hagyják, hogy a gyerek azt tegyen, amit akar:

– Aki a gyermekét szereti, a vesszőt nem kíméli.

Hitler hatalomra jutását követően a von Trapp család elhagyta Ausztriát. A filmben ábrázolttal ellentétben nem a hegyen át menekültek – hiszen akkor Németország felé indultak volna -, hanem vonattal jutottak át Olaszországba, majd Londonba utaztak, végül az Atlanti-óceánt átszelve hajóval érkeztek meg Amerikába. A családi kórussal turnéztak Amerikában és Skandináviában is, de előfordult, hogy kézműveskedésből tartották fenn magukat. A Vermont állambeli Stowe-ban vettek egy farmot, ahol zenei táborokat szerveztek, amikor épp nem turnéztak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Ám kilenc évvel azután, hogy elhagyták Ausztriát, Georg elhunyt tüdőrákban, így Maria egyedül maradt a gyerekekkel. A határozott asszony erős kézzel irányította a családot, a farm körüli teendőket szépen szétosztotta, ám idővel a nagyobb gyerekek lázadni kezdtek, mivel szerettek volna saját lábukra állni. Az önállósodási törekvéseket Maria rosszul viselte: amikor az első lány bejelentette, hogy férjhez megy, a szobájába zárta – persze hiábavaló próbálkozás volt. A kórus végül 1956-ban oszlott fel, addigra kibővítették farmjukat, a Trapp Family Lodge-ot, hogy télen is tudjanak vendégeket fogadni. Maria Augusta von Trapp 1987-ben hunyt el 82 éves korában, de az osztrák hangulatú vermonti fogadó ma is működik: a kapitány és Maria legkisebb közös gyermeke, Johannes üzemelteti a fiával.

Cikkünk a Budai Lotti és Zubor Rozi: Micsoda anyák voltak! – Híres nők a gyerekszobában című könyve alapján készült.

micsoda-anyak-voltak-konyv

Hiába ismerjük például Margaret Thatcher, Josephine Baker vagy Marie Curie eredményeit és a sikerhez vezető útját, arról, hogy ezek a nők miként nevelték gyerekeiket, vagy hogyan élték meg saját anyaságukat, már jóval kevesebbet tudunk. Ezt a hiányosságot igyekszik pótolni ez a kötet. De félreértés ne essék; ez a könyv nem a történelem „legjobb” vagy épp „bezzeganyáinak” a gyűjteménye.

Kiadja: Álomgyár Kiadó
Ára: 6499 forint
A könyvet itt rendelheted meg.

Képek: Getty Images Hugary

Source link