Az ágyi poloska nagyon apró vérszívó parazita, melynek jelenlétét komolyabb bogárfertőzés hiányában nehéz észrevenni, ám sajnos időnként még a legjobb szállásokon is előfordulhat.

Számos olyan horrorba illő történetet lehet hallani, amikor az emberek otthonukban, vendégségben, kollégiumi, netán szállodai szobában felfedezik a fertőzöttség nyomait. Eleinte sokan csak az ismeretlen eredetű csípésekre lesznek figyelmesek, majd a matracokon, ágyneműkön, kanapén szabad szemmel látható ürüléket, levedlett bőröket, bogártetemeket is felfedezik, ami hátborzongató emlék lehet egy üdülés közben.

Ágyi poloska a szálláson

Az ágyi poloska nappal alapvetően elbújik, a fertőzött hálószobákban általában a kárpitozott bútorok réseiben, textilek redőiben található csak meg, és inkább éjszaka mászik ki rejtekéből, hogy az emberek, állatok vérét szívja. A csípésekről nagyobb méretű, vörös, viszkető foltok árulkodnak, főként  a test felső részén, melyek szúnyog- vagy bolhacsípéssel téveszthetők össze.

A poloskák nem folyamatosan támadnak. Meleg időben elegendő számukra néhány, akár ötnaponta táplálkozni, hűvösebb időszakban ennél még ritkábban szükséges számukra a vérszívás, mely az új életszakaszba lépést, majd a teljes kifejlődésüket biztosítja.

Az ágyi poloska jelenléte azonban nem csak néhány esti csípés miatt kellemetlen, de nagyon könnyű áthurcolni is másik helyre a ruhával, ágyneművel, bőrönddel, így akár sajnos haza is viheti az ember, ahol szintén gyorsan és szinte észrevétlenül elszaporodhat. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint ez a rovar nem hordozója a súlyos fertőző betegségeknek, így a csípés nem kifejezetten veszélyes, de esetenként allergiás reakciót kiválthat.

Fontos teendő ezért vendégségbe, illetve idegen szálláshelyre történő érkezést követően egy gyors ellenőrzés. A csomagokat ne tedd a kanapéra, az ágyra, míg ezt meg nem tetted. Az ágyneműket, párnákat, textileket át kell forgatni, kiemelve a helyéről a matracot, hogy az ágykeret és annak sarkai is láthatóvá váljanak. Az ürülék, a peték, a tetemek és a barna, levedlett bőr egyértelmű jelnek számít. Az ágyon és a kanapén látszik leginkább a fertőzöttség, ha itt nem látható, szinte biztos lehetsz abban, hogy nincs gond a szobában.

Ha fertőzött a szoba

Ha beigazolódik a gyanú, és fertőzés jeleit találod a szobában, ne habozz másik szobát kérni vagy átköltözni egy másik szálláshelyre, visszakérve a szállásod árát. A ruháidat azonnal fújd be fertőtlenítő alkohollal, majd csomagold be egy teljesen lezárható műanyag zacskóba vagy szemeteszsákba.

Hazaérés után ne csomagolj ki a szobában, azonnal tegyél be mindent a mosógépbe, legalább 60 fokos vízbe! A magas hőmérséklet gyorsan elpusztítja a bogarakat. A szárítógép is alkalmas a kiirtásra, ha gépben nem mosható, de a szárítóba betehető tárgyról van szó, és a gőzölés is sikeres lehet.

Bár az érkezést követő zuhanyzás és a hajmosás több szempontból hasznos, számos fertőzés elkerülhető vele, a bolhákkal, tetvekkel ellentétben szinte esélytelen, hogy a bőrön vagy a hajon kapaszkodjanak meg ezek az élősködők. Sokkal valószínűbb, hogy a ruhán vagy a táskán hordozza az ember A-ból B-be.

A cikk az ajánló után folytatódik

A poloskafertőzés nem kifejezetten a rossz higiénia következménye, a piszok, az ételmaradékok nem járulnak hozzá a fejlődésükhöz, kizárólag úgy terjedhetnek, ha egy fertőzött poggyász vagy ruhanemű bekerül a helyiségbe, így a szállásadóknak is nehéz ellenük küzdeni.

A szálláshelyek megdöbbentő beszámolói

A szállásadók nem csak a higiéniáért küzdenek meg, olykor a berendezésért is komoly harcot kell vívniuk az enyveskezű turistákkal. A legpofátlanabb esetekről meséltek a dolgozók.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Source link