Magyarországon minden ötödik nő él át élete során bántalmazást, a hasonló kapcsolatokból pedig borzasztóan nehéz kilépni. A bántalmazók ösztönösen jó manipulátorok, így tudják, hogyan befolyásolják, zsarolják áldozataikat. 

Mérő Vera írónő, jogvédő, a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene alapítvány alapítója többek közt arról is beszélt Szily Nórával a Femina Szókimondó című, új videósorozatában, hogy gyakran a gyerekeikkel tartják sakkban az áldozatot.

A bántalmazó partner a gyerekekkel zsarolja párját

A szakértő elmondta, bármennyire is fel van készülve valaki arra, hogy felismerje a kontroll jeleit, azt, hogy a másik át akarja venni fölötte és a döntése fölött az irányítást, ez nem olyan egyszerű. A szerelem, az együttérzés és a bűntudat is azon tényezők közé tartoznak, amik hozzájárulnak ahhoz, hogy az ember először lejjebb adjon saját magából, majd teljesen feláldozza önmagát egy másik embernek való megfelelés vagy az önvédelem oltárán. 

Az áldozatok gyakran teljesen ki vannak szolgáltatva a bántalmazottnak, a bántalmazás pedig sokszor a második gyerek után kezdődik, amikor az anya mozgástere már korlátozottabb. Az erőszakos partner eleinte rábeszéli párját, hogy ne dolgozzon, hiszen boldogan tartja el, és fókuszáljon inkább csak a családra. A gyerekek világra jötte után viszont minden megváltozik. Minél inkább meggyőződött arról, hogy a másik gyakorlatilag mozgásképtelen, mert nincs önálló bevétele, bankszámlája, így nem tud lépni, annál inkább tudja, hogy azt tehet vele, amit csak akar.

A rendszer részéről is sok tényező segíti a bántalmazót. Például, ha egy anyát a gyereke előtt vernek meg, az kiskorú veszélyeztetésének számít. Mérő Vera nem egy olyan esettel találkozott, hogy a családvédelem fenyegette meg az áldozatot azzal, hogy ha hagyja, hogy a gyerekei előtt verje meg a párja, akkor kiemelik a kicsiket a családból. Az áldozatok pedig pont ezért gyakran tagadják a történteket, és védik a párjukat – hogy védjék gyerekeiket is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A ‘Szókimondó’ őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. A sorozat első részében Szily Nóra Pásztor Annával beszélget a szerelem múlandóságáról, a legfrissebb epizódban pedig Mérő Verával a bántalmazásról. 

Promóció

A bántalmazók pedig gyakran azzal fenyegetik őket, hogy soha többet nem láthatják a gyerekeiket.

Elveszem tőled az összes gyerekedet, alkalmatlan anya vagy, hát melyik bíró ne látná ezt, két perc alatt kicsinállak.

Ez is mindennapos, és nagyon-nagyon gyakori az, hogy egyébként a bántalmazóhoz kerülnek a gyerekek valóban, és az sem ritka, sőt, hogy ez azért történik, a bántalmazó azért tart igényt a gyerekeire, ezzel tovább bünteti az áldozatát – mondta a szakértő Szily Nórának.

A beszélgetésben többek közt szó esett még a bántalmazó kapcsolat figyelmeztető jeleiről, arról, hogy hogyan manipulálja az erőszakos fél a párját, hogy a pofonokhoz és a fizikai bántalmazáshoz mennyire hozzá lehet szokni, és arról is, hogy gyakran csak akkor sikerül kiemelni az áldozatot a kapcsolatból, amikor rájön, hogy legközelebb megöli a partnere. De Mérő Vera azt is elmondta, mi a teendő akkor, ha valaki úgy sejti, egy barátja, ismerőse él bántalmazó kapcsolatban.

Source link