Sokan elképzelik azt a pillanatot, amikor csillogó szemű gyermekük boldogan szalad a karácsonyfához, ahol egy bájos és esetlen kölyökkutya várja piros szalaggal a nyakában. Nem, ez nem egy cuki és kötelező elem, ami tökéletessé teszi az ünnepet. 

Rengeteg gyerek imádja a kutyusokat, cicákat, hörcsögöket, és szívesen simogatja, szeretgeti, gondozza őket, de egy háziállat soha nem lehet egyedül a gyermek felelőssége, az egész család együttesen felel további sorsáról, ami egy kutyusnál szerencsés esetben 10-15 év is lehet. 

Az állat nem ajándék

Egy kisállat nem ajándék, hanem alapos mérlegelést igénylő döntés és hosszú távú felelősség. Nem csoda, hogy több egyesületnél már nem is adnak örökbe az ünnepeket megelőző hetekben, amikor az adventi rózsaszín ködtől és a mézeskalácsillattól megszédülve az ember hajlamos önkritika nélkül, a realitást mellőzve megítélni élethelyzetét és lehetőségeit.

Csakis akkor döntsetek az új jövevény érkezése mellett, ha minden családtag egyöntetűen ezt szorgalmazza, szerepet tud vállalni a nevelésében, felkészült a felmerülő problémákra, és egyértelműen felelni tudtok érte egész életében. Sajnos nagyon sokan kerülnek menhelyre a család életkörülményeinek megváltozása, válás vagy költözés miatt, ami összetöri a lelküket, ők ugyanis sok emberrel ellentétben erősen tudnak kötődni a gazdihoz.

Ajándékok állatbarát gyerekeknek

Ha gyermeked nagy állatbarát, nem csak egy ajándék kutyával vagy macskával teheted igazán boldoggá: néhány semmihez sem fogható közös élmény garantáltan magával ragadja majd.

Séta egy mentett kutyával

Egy kis kirándulásra szinte minden gyermek kapható, még a téli hidegek is elviselhetőbbek egy alaposan átmozgató túrával. Menjetek el nyitvatartási időben egy közeletekben levő menhelyre, és sétáljatok egy jó nagyot egy menhelyi kutyussal: a gyerekek nagy valószínűséggel odáig lesznek az ötlettől.

A menhelyi gondozók készségesen tanácsot fognak adni, hogy melyik barátságos kutyust ajánlják egy közös családi sétára, sok türelmes, gyermekszerető, problémamentes eb is várja még az igazi gazdiját. Nektek nem jár hosszú távú elköteleződéssel, mégis nagyon boldoggá tehetitek őt a vidám programmal. 

Még jobban segíthetitek a megismert kutyus vagy kutyusok sorsát, ha néhány fotót is készítetek a séta alatt, és akár a kicsikkel közösen leírjátok a benyomásaitokat a gazdikeresőről, majd kiposztoljátok a közösségi oldalatokra, vagy elkülditek a menhelynek: lehet, hogy pont a ti beszámolótok által talál rá a leendő gazdi? Ha pedig megszeretitek a kutyust, néhány alkalommal visszatérhettek hozzá ismerkedni is, mielőtt meghoztok egy nagy döntést az örökbefogadásról.

Állatbarát jótékonysági vásárok

Sokat tehettek a mentett állatokért, ha jótékonysági vásárokon vesztek részt, és közösen támogatjátok a nemes ügyet. Akár a karácsonyi ajándékok nagy részét is beszerezhetitek innen, vagy támogathatjátok a szervező egyesületeket pénzadománnyal, kutya- vagy macskaeledellel, gyógyszerekkel és új vagy kifogástalan állapotú felszerelésekkel.

Ha a gyermeket feldobja az ötlet, akár saját gyűjtést vagy vásárt is szervezhettek egy választott szervezet részére, akár az interneten, akár a garázsban: szívesebben válnak meg használaton kívüli játékaiktól, könyveiktől, ruhadarabjaiktól is, ha tudják, ezzel egyúttal jót is cselekszenek.

Örökbefogadó napok – nem csak gazdijelölteknek

Több állatvédő egyesület tart időnként örökbefogadó napokat, gazdikereső rendezvényeket, ahol bárki kötöttségektől mentesen megismerkedhet a védenceikkel, simogathatja őket, játszhat velük. Erre nem csak az eltökélt örökbefogadási szándékkal érkezőket várják, az eseményt megelőző napokban akár kutyafogónak is jelentkezhettek. 

Ez azt jelenti, hogy a rendezvény ideje alatt végig foghatjátok egy kutyus pórázát, simogathatjátok, bátoríthatjátok őt, illetve bemutathatjátok a helyszínre érkezőknek, talán a leendő gazdájával is általatok ismerkedhet meg.

Persze, az sem kizárt, hogy ti is beleszerettek a nap végére. Ha pedig mégsem jut nektek póráz, akkor is érdemes részt vennetek az eseményen, ahol végigszeretgethetitek az összes gazdikeresőt. Sok helyen egybekötik a napot egy jótékonysági vásárral is, ahol remek karácsonyi ajándékokat beszerezhettek a családtagoknak.

Virtuális örökbefogadás vagy ajándék

Akár az online térben is tehettek jót a kutyusokkal: remek csapatépítő program a család számára, ha választotok egy menhelyi árvát, akit virtuálisan örökbe fogadtok egy jelképes támogatói összegért cserébe. Vajon egy kis szőrmók pulikeverék, egy édes, öntudatos tacskó vagy egy izomkolosszus, szeretgetni való amstaff lesz a választottatok? 

A karácsonyi időszakban számos menhely posztol a közösségi oldalain karácsonyi ajándékleső hirdetéseket is. Ennek értelmében kiválaszthattok egy bájos négylábú védencet, akinek a kívánságlistáját teljesítitek. Sokszor speciális tápok, étrend-kiegészítők, játékok, de akár közös programok, séták is szerepelnek a közzétett listán. A gondos alapossággal összeállított csomagokat elküldhetitek futárral, de személyesen is leadhatjátok.

Építsetek kutyaólat együtt!

Ha a főváros közelében éltek, akár a Budapesti Fatelep remek jótékonysági felhívására is jelentkezhettek. A telepen 2-6 fős csapatok jelentkezését várják kompakt, csinos kutyaházak barkácsolására, amelyeket azok elkészülte után a Hangya Közösség vidéki, kevésbé támogatott állatmenhelyekre juttat el.

Két méret közül lehet választani: a 85 centiméteres FOXI házban két kisebb kutya fér el, míg a 95 centiméteres MAXI méretű egy nagytestű kutyának ad télre meleg menedéket. Előbbi anyagára 20 ezer, utóbbi 27 ezer forint, amelyet a helyszínen fizethettek be. A házhoz szükséges elemeket méretre vágva biztosítják nektek, ahogy az eszközöket is a barkácsoláshoz, de segítséget is kérhettek a hozzáértő dolgozóktól. Nyitvatartási időben (elsősorban hétköznap 8 és 15 óra között), előzetes egyeztetéssel várnak mindenkit. A példás kezdeményezés segít, hogy a kennelekben keveset mozgó állatoknak ne kelljen a téli hidegekben sem elviselhetetlenül fázniuk: ezzel a gyerekek is biztosan azonosulni tudnak majd.

Menhelyi kutyák az örökbefogadás után

A sovány, beteg és elhanyagolt kutyusokból gyönyörű, vidám és mosolygós eb válik, ha szerető emberekhez kerülnek, akik megadnak nekik mindent, amire csak szükségük van.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Source link