Pécsi Tudományegyetem, azaz PTE közleményében felhívták a figyelmet arra, hogy az általánosan elfogadott nézet szerint a köröm egészséges formáját és működését jelentősen befolyásolja a szervezet ásványianyag- és vitaminellátottsága. Emiatt a körömproblémák esetén gyakran javasolják ásványi anyagok és vitaminok szedését. Ezek használata azonban a legtöbb esetben nem épül bizonyítékokra, illetve alkalmazásuk nem biztosít személyre szabott megoldást.

A nemrég induló vizsgálatok során arra a kérdésre keresik a választ az intézmény bőr-, nemikórtani és onkodermatológiai klinikája és a Mediner Kft. szakemberei, hogy a kozmetikailag zavaró körömelváltozások, valamint a szervezet ásványianyag- és vitaminhiánya között közvetlen összefüggés áll-e fenn.

Vitamin- és ásványianyag-hiány jele a körmön

Mivel a PTE szakemberei szerint a köröm állapota alapján következtetni lehet a szervezet belső működéseire, a vizsgálatokba ezer olyan önkéntest vonnak be, akik körmükön esztétikailag zavaró elváltozást észlelnek, és kíváncsiak szervezetük ásványianyag- és vitaminszintjére.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával megvalósuló kutatásba 18 és 60 év közötti önkéntesek jelentkezhetnek a www.visionail.hu weboldalon, akiknek legalább egy kézkörmükön kozmetikailag zavaró körömelváltozás – például felrostozódás, hullámosság, fehér vagy más színű elszíneződés – látható.

Az önkéntesek saját vizsgálati eredményeiket megtudhatják, így tudomásuk lesz arról, hogy van-e vitamin- vagy ásványianyag-hiányuk, és ha van, az milyen. A kutatás keretében végzett valamennyi vizsgálat a résztvevők számára ingyenes – hívták fel a figyelmet a PTE közleményében.

 A vizsgálat során összegyűjtött adatokból a kutatók összefüggést keresnek a körömelváltozások jellege és a szervezet ásványianyag- és/vagy vitaminállapota között.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Amennyiben a vizsgálati eredmények alapján a kutatók előzetes feltételezése beigazolódik, a jövőben a vitamin- és ásványianyag-zavarokon alapuló állapotok és betegségek felismerése, diagnosztizálása egyszerűbb lesz, mint jelenleg.

A távolabbi célok között szerepel egy mesterséges intelligencián alapuló algoritmus kifejlesztése, melynek segítségével egyszerű módszerrel, a körömelváltozás vizsgálata alapján a szervezet ásványianyag- és vitaminhiányára lehetne következtetni – idézték a kommünikében Gyulai Rolland klinikaigazgatót, a kutatás vezetőjét.

A szakember szerint a hiányállapotok pontos ismerete a jövőben megteremtheti személyre szóló vitaminkészítmények alkalmazásának lehetőségét – azaz, hogy csak abból a vitaminból, és csak annyit kelljen szednie a páciensnek, amennyire valóban szüksége van.

GettyImages-1175706483

A közleményben kitértek rá, hogy a PTE Klinikai Központ Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinikája a dél-dunántúli régió legnagyobb bőrgyógyászati fekvőbeteg- és járóbeteg-ellátó intézménye, amely nemcsak a bőrgyógyászati betegek ellátását, hanem a bőrbetegségek oktatását és kutatását is végzi.

A vizsgálattal kapcsolatos további információk megtalálhatóak a www.visionail.hu honlapon, ahol jelentkezni is lehet a vizsgálatra.

8 elváltozás a körmön, ami betegséget mutathat

A körmökön létrejövő elváltozások súlyos betegségekre és ásványi anyagok hiányára is felhívhatják a figyelmet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, a cikkben szereplő képek illusztrációk.)

Source link