Magyar Orvosi Kamara (MOK) úgy tudja, hogy már idén októberben a kormány elé kerülhet az egészségügy átalakításának programja, amelyről az ígéretek szerint velük is egyeztetni fognak.

A kamara eddig nem kapta meg a javaslatokat. A MOK titkára a Szabad Európának beszélt arról, hogy most kéne megismerniük a javaslatokat, hogy azokat érdemben véleményezhessék. Remélik, hogy ez így is fog történni. 

Így lehetne elkerülni az egészségügyi összeomlást

A MOK abban reménykedik, hogy nagy átalakítás következik az egészségügyben, mert ha úgy maradnak a dolgok, ahogy eddig voltak, akkor folytatódni fog a szétcsúszás, amelyet hamarosan mindenki meg fog érezni a bőrén, mondta el Svéd Tamás, a kamara titkára a lapnak. 

„Annak ellenére, hogy az egészségügy egy darázsfészek, most már muszáj hozzányúlni, különben a közellátás romlása folytatódik, és a folyamat csak gyorsulni fog.” – fogalmazott a szakember.

Fotó: vm / Getty Images Hungary

A MOK titkára azt is elmagyarázta, hogy az egészségügy összeomlása nem egyik pillanatról a másikra bekövetkező esemény lesz, hanem a szolgáltatások színvonalának erőteljes csökkenése és nehezebb elérhetősége.

Svéd Tamás szerint a megelőzhető halálok miatti halálozási statisztikákban Magyarország sajnos nagyon rosszul teljesít. Már most is gyakran van olyan, hogy a betegek késve jutnak ellátáshoz, ami miatt jelentősen romlik az állapotuk, sőt bizonyos esetekben meg is halnak olyan betegségekben, amelyek egy hatékonyan működő egészségügyi rendszerben gyógyíthatók lennének. 

Az ellátás és a betegjogok nagyon megsínylik az orvos- és ápolóhiányt, mondta el a titkár, aki szerint arra lenne szükség, hogy a szakdolgozói bérek megint elérjék az orvosi bérek fele körüli szintet, ahogyan az az orvosok béremelése előtt volt. 

A cikk az ajánló után folytatódik

„Már sokkal régebben kellett volna béreket emelni. Az, hogy a helyzet mostanra annyira eszkalálódott, hogy gyakorlatilag tarthatatlanná vált, nagyon szomorú egybeesés a válsággal, a háborúval, az általános gazdasági visszaeséssel, ennek ellenére muszáj kezdeni vele valamit, mert tovább nem halogatható” – mondta el a MOK titkára a lapnak. 

Pontosan ennyi orvos hiányzik Budapesten: borzasztóan sok a betöltetlen hely

A KSH legfrissebb adatai szerint nagyon nagy az orvoshiány a fővárosban.

Képek: Getty Images Hungary

Source link