A NASA által az „év legszebb meteoresőjeként” is nevezett Orionidák meteorraj csúcspontja minden évben október 21-22-re esik.

A jelenség tiszta égbolt mellett szabad szemmel is megfigyelhető. A legtöbb hullócsillagra éjfél és napkelte között lehet számítani. 

Meteorhullás 2022 őszén

Az Orionidák szupersebességükről ismertek, körülbelül 238 000 kilométeres sebességgel lövellnek a Föld légkörébe. Az extrém sebességüknek köszönhetően a hullócsillagok gyakran hagynak maguk után csodaszép csillagporcsíkokat, sőt a legkitartóbb szemlélők akár még tűzgömböket is megfigyelhetnek, írja a Blikk a People magazin cikke alapján. 

Bár az Orionidák csúcspontja október 21. és 23. közé esik, a jelenség szeptember végétől egészen november 22-éig látható az őszi égen. Az égi esemény minden évben akkor következik be, amikor a Föld áthalad a Halley-üstököst követő törmelékáradaton, derül ki a cikkből. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Bár a Halley-üstökösnek 76 évbe telik a Nap megkerülése, a Föld minden évben keresztülhalad az általa kibocsátott poron és jégen, ez az Orionidák. 

A Hold szerencsére csak minimálisan fogja zavarni a látványt, mert a fogyó félhold fázisban lesz, írják. 

Gyönyörű fotókon a Perseidák hullócsillagai: Magyarországon is készültek varázslatos képek

Az egyik legismertebb meteorraj lenyűgöző látványt nyújtott az eget kémlelők számára.

Borítókép: Getty Images Hungary

Source link