A Facebook anyavállalata több mint egymillió felhasználót értesített olyan iPhone-os és androidos alkalmazásokról, amelyek nagyon veszélyesek lehetnek.

Az applikációk ellophatják a gyanútlan felhasználók facebookos felhasználóneveit és jelszavait. Itt van a veszélyes alkalmazások listája.

Ezek az alkalmazások a Facebook-jelszavadra és -felhasználónevedre utaznak

Ártatlannak tűnő, a hivatalos alkalmazásboltokban elérhető, több száz androidos és iOS-es alkalmazásról derült ki, hogy ellopják a felhasználók Facebook-jelszavait, -felhasználóneveit, írja a HVG. Az alkalmazások érdekesnek és letöltésre érdemesnek tűnhetnek a gyanútlan felhasználók számára.

A böngészési sebesség gyorsításával kecsegtető alkalmazásoknak, fotókat „rajzfilmmé változtató” applikációknak, zseblámpa-alkalmazásoknak, 3D-s játékoknak, életmódappoknak és egyéb izgalmasnak hangzó programoknak tűnnek a felszínen, de miután a felhasználók megnyitották őket és bejelentkeztek a Facebookjukkal, ellopják a felhasználónevüket és jelszavukat, derül ki a Meta blogbejegyzése alapján készült cikkből. 

Fotó: SOPA Images / Getty Images Hungary

A legtöbb alkalmazás használhatatlanná válik, miután ellopta a felhasználó adatait. 

A támadók az ellopott bejelentkezési adatok segítségével hozzáférhetnek a felhasználók fiókjához, elérhetik a személyes adataikat, vagy rosszindulatú adathalász üzeneteket küldhetnek a kontaktjaiknak. Ha a felhasználó más alkalmazásokba való bejelentkezéshez is használta a Facebook-fiókját akkor a támadók az ezekkel kapcsolatos adatokhoz is hozzáférhetnek, írják. 

A veszélyes alkalmazások listája megtekinthető a Meta-blogban.

A Meta nem tudja, hogy pontosan hányan töltötték le az applikációkat. Egymillió felhasználójukon kívül a Google-t és az Apple-t is értesítették a veszélyről, így ebben a két hivatalos alkalmazás-áruházban már nem elérhetők a programok, de harmadik fél áruházaiban még hozzáférhetők lehetnek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A Meta azt javasolja az ilyen helyzetek elkerülése érdekében, hogy a felhasználók használjanak többlépcsős hitelesítést Facebook-fiókjukon, illetve kapcsolják be a bejelentkezési figyelmeztetéseket, hogy értesítést kapjanak arról, ha valaki megpróbál hozzáférni a fiókjukhoz, írja a cikk.

Az alkalmazásletöltéssel kapcsolatban a hozzászólások tanulmányozását javasolják a felhasználóknak. Ezekből sok minden kiderülhet. Amennyiben a felhasználók azt gyanítják, hogy letöltöttek egy rosszindulatú alkalmazást, ami megadta a bejelentkezési adataikat az adathalászoknak, érdemes létrehozniuk egy új, erős facebookos jelszót, amit más webhelyeken nem használnak, derül ki a cikkből. 

Nagy bajt okozhatnak ezek a telefonos programok: 7 millió ember telefonján vannak rajta

Az androidos appok a felszínen rendszertisztító és működést optimalizáló programoknak tűnnek, ám valójában kéretlen reklámokkal árasztják el a telefonokat.

Képek: Getty Images Hungary

Source link