Sajnos egyáltalán nem megy gördülékenyen a napelemes pályázatok kivitelezése, több aggasztó körülmény is felmerült.

Kiss Ernő a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség elnöke az  InfoRádióban beszélt a problémákról.

Gondok vannak a napelemes pályázatokkal

A szakember elmondta a rádióban, hogy a napelemes pályázatok feltételei már nem felelnek meg a mostani gazdasági helyzetnek. Az infláció, a valutaárfolyamok változása, az új katatörvény és az üzemanyag drágulása megemelték a napelemes rendszerek árát és a telepítés költségeit. 

A Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség éppen ezért arra kérte a kormányt, hogy emeljék meg az eddigi költségkeretet 600 ezer forintra a mostani 480 ezer forintról. 

Fotó: Lourdes Balduque / Getty Images Hungary

A szakember azt is kifogásolta, hogy már négy hete nem lehet feltölteni az elszámolásokat a pályázati honlapra. Már írásban és szóban is jelezték a problémát, de érdemi választ eddig nem kaptak. 

A szövetség tagvállalatait az Európai Uniós források bizonytalanná válása is nagyon aggasztja. A szakember egyelőre azt sem tudja, hogy kifizetik e egyáltalán a pályázatokat. 

A napelemes rendszereket telepítő cégek helyzete nagyon nehéz lett, mert áprilistól 90 milliárd forint értékű raktárkészletet halmoztak fel a 43 600 nyertes pályázathoz. Ezenkívül több vállalkozás hitelt is felvett, de az elszámolás megakadása miatt le kellett állítaniuk a napelemek felszerelését, így nehezebbé vált számukra a részletek és a kamatok kifizetése, derül ki az InfoStart cikkéből. 

A Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség azt várja a kormánytól, hogy adjon pénzt a nyertes pályázatok megvalósításához.

Mennyi energiát termel egy napelem, és tárolható-e a mennyiség? A legfontosabb tudnivalók

A napelem felülete elnyeli a napsugárzást, és miután befogadta a fotonokat, mozgásképes, elektromos töltéssel rendelkező részecskéket generál, melyek az elektromos térben mozogva áramot létesítenek. A napelem tehát az elektromágneses sugárzást villamosenergiává alakítja át.

Képek: Getty Images Hungary

Source link