Két éve, hogy Bálint gazda nincs köztünk: az ország kedvenc kertésze 2020 júniusában, egy hónappal a 101. születésnapja előtt hunyt el. 

Még százéves korában is ragaszkodott ahhoz, hogy imádott rózsáit maga metssze meg. Özvegye, Antónia nemcsak a sashalmi ház kertjét ápolja kitartóan, hanem néhai férje emlékét is. 

Bálint gazda felesége

Récsey Antónia Bálint gazda negyedik felesége volt, a kertészmérnök majdnem nyolcvanéves volt, amikor összeházasodtak. Neje azt hitte, jó, ha öt közös évük lesz, de végül 23 esztendeig voltak egymás társai. 

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

– Nem egy legyengült öregemberhez mentem feleségül, hanem egy széles látókörű, nagy tudású és kivételes úriemberhez. A koránál lényegesen fittebb, energikusabb volt. A köztünk lévő 27 évnek nem volt jelentősége – mesélte a 76 éves asszony a Meglepetés magazinnak.

Antónia annak a könyvkiadónak a szerkesztőjeként dolgozott, amely Bálint gazda könyveit is megjelentette. A házasságuk előtt harminc évvel már ismerték egymást, munkakapcsolat volt közöttük. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Modern idők – Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az estek háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

– Ekkor Gyurka még nős volt, a harmadik házasságában élt. Miután a felesége meghalt, közel kerültünk egymáshoz. Én akkor már réges-régen elvált asszony voltam, a gyerekeim felnőttek, éppen kirepülni készültek otthonról. Szerencsésnek tartom magam, hogy a felesége lehettem. Amíg élek, ápolom a férjem emlékét. Muszáj, hogy a neve fennmaradjon az utókornak. 

Bálint György kertészmérnök (Bálint gazda) budapesti otthonában 2017. október 16-án.

Bálint György kertészmérnök (Bálint gazda) budapesti otthonában 2017. október 16-án.

Fotó: MTI/Czimbal Gyula

Ezt szolgálja a pénzjutalommal járó Bálint Gazda-díj is, amit az özvegye alapított, és minden évben az  Agrár- és Élettudományi Egyetem egy végzős hallgatójának ítél oda egy bizottság. A következő díjátadót 2023 februárjában tartják, már lehet rá nevezni. 

Bálint György eredeti íróasztalát, székét és az éremgyűjteményét a gyöngyösi városi könyvtárnak ajándékozta, ugyanis Bálint gazda ebben a városban született, de a többi személyes tárgyától még nem tudott megválni.

Ernyey Béla és felesége

Ernyey Béla és jogász felesége között 38 év a korkülönbség. A színész és Dóra 14 esztendővel ezelőtt találtak egymásra. Ugyan kapcsolatuk kezdetén sokan nem jósoltak nekik nagy jövőt, ők rácáfoltak a kétkedőkre. 

Source link