A James Webb-űrteleszkóp szerdán közzétette első felvételét a Teremtés oszlopaiként ismert, három óriási, porból és gázokból álló felhőoszlopról.

Csillagok ezreinek ragyogása világítja meg a képet, amelyen az óriási barna és narancsszínű oszlopok állnak a világűr végtelenjében – írta közleményében az Amerikai Űrhajózási és Űrkutatási Hivatal, a NASA, idézi a HVG az MTI-t.

A Teremtés Oszlopai a Tejútrendszerben találhatók, 6500 fényévre a Földtől. Hírnevüket a Hubble űrteleszkópnak köszönhetik, amely 1995-ben és 2014-ben is készített felvételt róluk, derül ki a cikkből. 

A közel egy éve világűrbe indított James Webb-teleszkóp az infravörös kamerái segítségével képes volt áttörni az oszlopok homályos részén, és láttatni több születőben lévő csillagot is, amelyek ragyogó, vörös színű gömbök képében jelennek meg a fotón, írják.

A körülbelül nyolc fényévnyi területet feltérképező képet a teleszkóp NIRCam elnevezésű, az emberi szem számára láthatatlan hullámhosszon alapuló, közeli infravörös spektroszkópiás berendezés segítségével készítette.

A NASA úgy véli, hogy az új felvétel segíthet a tudósoknak, hogy felülvizsgálják a csillagok alakulásáról szóló modelljeiket, és pontosabban meg tudják állapítani az újonnan születő csillagok számát, illetve a térségben lévő por és gáz mennyiségét, írják.

A tízmilliárd dollár értékű James Webb-űrteleszkóp, amelynek első színes felvételeit júliusban tették közzé, a Földtől 1,5 millió kilométerre végez megfigyeléseket. Az eszköz egyik fő feladata a csillagok életciklusának megfigyelése, egy másik fontos célja pedig a Naprendszeren kívüli, úgynevezett exobolygók tanulmányozása, írják. 

Lencsevégre kapták a valaha látott legtökéletesebb Einstein-gyűrűt: gyönyörű látvány

Az eddig látott legtökéletesebb Einstein-gyűrűt fotózták le.

Borítókép: Getty Images Hungary

Source link