Bujtor István igazi filmlegenda, akinek olyan, ma már klasszikusnak számító alkotásokat köszönhet a hazai közönség, mint A Pogány Madonna, a Csak semmi pánik, a Hamis a baba, Az elvarázsolt dollár vagy a Zsaruvér és Csigavér-filmsorozat.

Ő volt Bud Spencer magyar hangja, így aztán hamar ráragadt a „magyar Piedone” becenév, amire mindig nagyon büszke volt. A híres pofonosztók személyesen is ismerték egymást, egy forgatáson találkoztak Olaszországban. 

Bujtor István fia, Balázs

Bujtor István első felesége Perényi Eszter volt, akitől két gyermeke született. Fia, Bujtor Balázs 1975-ben jött a világra, hegedűművész lett. Lánya, Anna 1979-ben látta meg a napvilágot, ő jogászként és drámapedagógusként tevékenykedik. A legenda második felesége Bujtor Judit, aki a mai napig aktívan ápolja a színész-rendező emlékét. 

Bujtor Balázs édesapja szobra mellett állva adott interjút.

Fotó: TV2/Mokka

A színész 2022. május 5-én lett volna nyolcvanéves, ám ezt a szép kerek évfordulót már nem ünnepelhette meg, 2009. szeptember 25-én mindössze 67 évesen elhunyt. Fia, Bujtor Balázs a TV2 Mokka című műsorának kamerái előtt elevenítette fel közös életüket. 

– Jókat dumáltunk, isteni viccek voltak, nagyon finom és nem finom ételek, mindkettőt megettük – mesélte a stábnak a férfi, aki le sem tagadhatná édesapját.

Bujtor Balázs megörökölte Bujtor István testalkatát, magasságát és arcvonásai egy részét, így egy igazi rajongó egy pillanat alatt megmondhatja, hogy apáról és fiáról van szó. Belső tulajdonságaikban több különbség akadt köztük, bár kacérkodott a színészettel, Balázs végül más pályát választott.

– A Pogány Madonnában majdnem játszottam. Elmentem egy próbafelvételre, illetve elvittek. Kívülről tudtam a szöveget természetesen, de az nagy tanulság, hogyha nem szólal meg az ember a próbafelvételen, akkor őt nem fogják beválogatni. Csak ha némafilm, ez nem az volt – elevenítette fel humorosan a gyerekkori történetet a riportban.

Bujtor Balázs nagyon hasonlít híres édesapjára.

Bujtor Balázs nagyon hasonlít híres édesapjára.

Fotó: TV2/Mokka

A 47 éves Bujtor Balázs számára nagyon nehéz volt édesapja elvesztése, az első pár évben komolyan küzdött a gyásszal. Képtelen volt Bujtor-filmeket nézni. Ma már könnyebben megy számára a visszaemlékezés, igyekszik mindig a jóra gondolni, a közösen eltöltött szép évekre. 

Az Indul a bakterház ikonikus jelenete

Koltai Róbert egyik legismertebb alakítása a bakter, akinek a szerepére eredetileg nem is őt szemelte ki a rendező. A film egyik ikonikus jelenete, a gombócdobálás is egy nem tervezett baklövés miatt lett olyan, amilyennek mindenki ismeri.

Modern idők – Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az estek háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Cover-fotó: MTI/H. Szabó Sándor

Source link