A rókák töretlen népszerűségnek örvendő, gyönyörű állatok. Rengeteg természetfotós, videós szereti megörökíteni őket. Nem csak érdekes az életük, de nagyon sokakat érdekel. Valljuk be, a legtöbb átlagember nem láthatná ezeket az állatokat természetes közegükben a felvételek nélkül.

Olle Nilsson svéd természetfotós TikTok videóját közel ötmillióan lájkolták. Nem csodálkozunk rajta: a felvétel alatt csodaszép, megnyugtató zene szól, mellette hallani a természet hangjait. Egy pillanatra úgy érezheti az ember, hogy ő is ott van, és a szendergő rókakölyök békés, megnyugtató látvány. 

Csodálatos videó a gyönyörű rókakölyökről

A rókáknak van néhány érdekes szokásuk, mikor az alvásról van szó. Többségük éjjeli állat, így napközben alszanak. Odújuk vagy bokrok közelében, a szabad ég alatt hajtják álomra fejüket.

Farkukat használják arra, hogy összegömbölyödjenek és melegen tartsák magukat alvás közben, valamint beleolvadjanak környezetükbe. A rókák építenek odúkat, viszont ezt elsősorban kölykök nevelése miatt teszik, és nem azért, hogy ott aludjanak.

A rókák egyedi alvási pozíciókkal rendelkeznek , amelyek sokat elárulnak arról, hogyan alszanak. Tanulmányok kimutatták, hogy egyes rókák szívesebben alszanak bal irányba összegömbölyödve, és ha ilyen helyzetben vannak, az jó jele annak, hogy nagyon mélyen alszanak.

A vizsgálatokat fogságban tartott rókákon végezték, és kimutatták, hogy a hím rókák szívesebben alszanak a bal oldalon, amit a nőstények a jelek szerint nem részesítenek előnyben. A tudósok úgy vélik, a bal oldalon alvás domináns viselkedésre utalhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

8 varázslatos kép a rókák világáról

A fotós nagyon közel merészkedhetett az aranyos rókacsaládhoz, akikre véletlenül bukkant rá.

Borító-és ajánlóképek forrása: Getty Images

Source link