Az év utolsó hónapjában általában még azok a szülők is lazítanak a gyeplőn, akik januártól decemberig nagyrészt cukormentes nézeteket vallanak gyerekeik táplálkozásával kapcsolatban. Sajnos advent idején, mikor mindenhol csokimikulások, szaloncukrok, mézeskalácsok jönnek szembe, nehezebb ragaszkodni az elvekhez.

Ha úgy érzed, hogy idén szeretnéd a gyerekeid vércukorszintjét csak egy kicsivel a tavaly decemberi alatt tartani, de a rokonságot nehéz meggyőzni, az otthoni Mikulás hozzon cukormentes csomagot. Valamivel több odafigyelést igényel, mintha december 5-én pánikszerűen megvennél ötféle édességet a boltban, de megéri.

Cukormentes mikuláscsomag

Zabpelyhes keksz

Ha adventi süteményről van szó, a legtöbb embernek a mézeskalács, a vaníliás kifli vagy a linzer jut eszébe. Ezek a kétségkívül nagyon finom édességek természetesen a legkevésbé sem cukormentesek.  Készíts olyan zabpelyhes kekszet a mikuláscsomagba, mely nem tartalmaz hozzáadott cukrot! Ennek létezik egyszerűbb verziója, amikor csak banánból és zabpehelyből áll a recept – mutatjuk. De, ha több időd van, tehetsz a zabpelyhes kekszbe reszelt almát, fahéjat, lenmagot, diót, mandulát, aszalt gyümölcsöt is. Ehhez mutatunk egy egyszerű, de nagyon finom receptet.

Gyümölcs – aszalva is

Bár természetesen a gyümölcsök nem cukormentesek, a bennük lévő rostoknak köszönhetően mégis jobb hatással vannak az emésztésre, a vércukorszintre, mint a csokoládé vagy a gumicukor. December elején még nagy kedvenc a mandarin, narancs, kivi, de a banán is elmaradhatatlan kelléke a mikuláscsomagoknak. Tehetsz bele egy kis doboz áfonyát vagy gránátalmát is. Ha pedig egy kicsit fel akarod dobni a mikuláscsomagot, az aszalt gyümölcs is remek választás lehet: mehet a csomagba egy kis ropogós alma- vagy banánchips, édes aszalt sárgabarack vagy szilva. Azt ne feledd, hogy vannak olyan aszalt gyümölcsök, melyek mindig tartalmaznak hozzáadott cukrot, ilyen például a vörös áfonya – melyet jobb kihagyni a cukormentesnek szánt csomagból. 

Olajos magvak

A Mikulás zsákja jó pár évtizeddel ezelőtt nem csokoládét, hanem almát, diót, mogyorót rejtett. Ezeket az időket még őrzik az ovis dalok és mondókák. Napjainkban azonban ritka, hogy natúr olajos magvakat rejtsen a mikuláscsomag. Pedig sok gyerek örömmel rágcsál földi- vagy törökmogyorót, diót, mandulát, kesudiót. Ha önmagában mégis nehezebben fogy, érdemes akár sütőben vagy serpenyőben megpirítani kicsit a diót, mandulát vagy a mogyorót.

A cikk az ajánló után folytatódik

Apró játék

A mikuláscsomagban természetesen nem csak édesség lehet. Egy matchbox autó, egy műanyag dinoszaurusz, színesceruza-készlet, egy apró könyv, foglalkoztató füzet, karkötő, névre szóló bögre mind-mind olyan apróság, aminek örülni fog az óvodás-kisiskolás korosztály.

Műanyagmentesen

Ha nem szeretnéd az ajándékot a standard piros műanyag zacskóba rejteni, a következőkben mutatunk pár alternatív javaslatot.

Képek: Getty Images Hungary

Source link