A Birminghami Egyetem kutatói kapcsolatot találtak a demencia és a rémálmok között, derül ki a The Guardian cikkéből

A tanulmány szerint azoknak az embereknek jóval több esélye van a demenciára, akiknek legalább heti egy rémálma van. 

Összefüggést találtak a rémálmok és a demencia között

Az eClinicalMedicine szaklapban megjelent tanulmány összefüggést talált a rémálmok és a demencia között. A tanulmány szerint azoknál a középkorú embereknél, akik gyakran álmodnak rosszat, magasabb a demencia kialakulásának esélye.

Dr. Abidemi Otaiku, a Birminghami Egyetem agykutató központjának tudósa három korábbi amerikai kutatás adatait vizsgálta meg. Az egyikben 35 és 64 év közötti embereket, egy másikban pedig 79 évnél idősebb embereket vizsgáltak meg. A kutatások kezdetén egyik alanynál sem volt megfigyelhető demencia.

Fotó: Tero Vesalainen / Getty Images Hungary

Az alanyoknak az alvási szokásaikkal és álmaikkal kapcsolatos kérdőíveket kellett kitölteniük, aztán a kutatók egy szoftver segítségével próbálták meg meghatározni, hogy a rémálmok összefüggésben állnak-e a később kialakuló demencia kockázatával, írja a Telex.

Az eredmények alapján azoknak a 35 és 64 év közötti embereknek, akiknek hetente voltak rémálmaik, négyszer nagyobb esélye van a demenciára a következő évtizedben, mint azoknak, akik ritkábban álmodnak rosszat. 

Ez az első alkalom, hogy ki tudták mutatni, hogy a demencia kockázata és a rémálmok között összefüggés van az egészséges felnőttek körében, az általános népességre vetítve, mondta el dr. Abidemi Otaiku egy sajtóközleményben.

A cikk az ajánló után folytatódik

A tudós hozzátette, hogy a kutatás azért is nagyon fontos, mert nagyon kevés kockázati mutatója ismert a demenciának, ami már a középkorú embereknél is látszik.

Bár az összefüggések megerősítéséhez még folytatniuk kell a kutatást a szakembereknek, az eddigiek alapján úgy tűnik, hogy a rémálmok segíthetnek majd azonosítani azokat az embereket, akiknél magas a kognitív leépülés kockázata, és ennek segítségével a tudósok a betegség előrehaladását lassító stratégiákat alakíthatnak ki. 

A nép, ahol ismeretlen a demencia: mit csinálnak másképp az amazóniai őslakosok, és mit tanulj el tőlük?

A bolíviai őslakosok körében ritka a szellemi leépülés, ezért megértésük segíthet a megelőzésben is.

Képek: Getty Images Hungary

Source link