Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ma 13 órától adott tájékoztatást a kormány legfrissebb döntéseiről.

A kormányinfón többek között szó esett a tanári fizetésekről, az Európai Uniós tárgyalásokról és a gyengülő forintról is. 

Nagy pedagógusbéremelést ígér a kormány

A kormány a tegnapi ülésen áttekintette az Európai Uniós tárgyalások állását, és úgy látják, hogy eredményes lesz ezek lezárása, számolt be Gulyás Gergely.

A kormány 17 vállalást tett az EU felé az uniós pénzek átláthatóbb felhasználása érdekében. A vállalások a tervek szerint át fogják alakítani a közbeszerzési rendszert és csökkenteni fogják az egy ajánlatos beszerzések arányát. A kormány új értékelőrendszereket is be fog vezetni, amelyek megerősíthetik az együttműködést az Európai Csalás Elleni Hivatallal, az OLAF-al. Orbán Viktor levélben köszönte meg az uniós tagállamok vezetőinek a határidő meghosszabbításához való hozzájárulást. 

A miniszter ezután az egész országot foglalkoztató pedagógus-béremelésről osztott meg információkat. Ha a megállapodás létrejön, Gulyás Gergely szerint el is indulhat a pedagógus-béremelés, jövőre 20,8 százalékkal, az azt követő évben 25 százalékkal, egy évvel később pedig  29-30 százalékkal emelné a kormány a tanárbéreket a jelenlegi bázishoz képest. 

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A miniszter szerint diplomás átlagbér 2025-ben 972 ezer forint lehet, így a pedagógus átlagbér 776 ezer forintra emelkedhet addigra. A hátrányos helyzetű régiókban dolgozók ennél is többet kaphatnak.

Az ATV a pedagógus elbocsátással kapcsolatos kérdésére a miniszter azt válaszolta, hogy a bérkövetelés jogos, és a jogszerű tiltakozásból senkinek sem lehet baja. Arra a kérdésre a miniszter nem reagált, hogy szerinte méltányos-e kirúgni pedagógusokat, csak annyit mondott, hogy mindenkinek be kell mennie dolgozni a fizikai munkástól az akadémikusig. 

Az ország gázellátása kapcsán azt közölte a miniszter, hogy akkor is fél évre elég gáz lenne az országban, ha mostantól nem jönne egy molekula sem. Ennek ellenére sok változásra van szüksége az energiarendszerben, ezért a kormány a helyreállítási alap hitelrészét zöld átállásra és villamosenergia-fejlesztésre fordítaná. 

Az uniós pénzek első részlete a miniszter szerint az év végén, vagy a következő év elején érkezhet. Az EU-s tárgyalások lezárulása esetén elindulhat a magyarországi elektromos hálózat fejlesztése is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A nemzeti konzultációval kapcsolatban Gulyás elmondta, hogy pénteken kezdődik el a kérdőívek postázása, ekkor kiderülnek a konkrét kérdések is. 

A gyenge forintra vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely azt mondta, hogy amit a kormány meg tud tenni, azt megteszi a kiegyensúlyozott költségvetés, a hiány tartásának és a külkereskedelmi deficit csökkentésének érdekében, a szankciók hatásától viszont nem tudják elvonatkoztatni az árfolyamot. A miniszter szerint a forint árfolyama azért gyengült nagyobb mértékben, mint például a lengyel zloty, mert Magyarország kitettsége nagyobb. 

Gulyás Gergely a gyengélkedő forintra vonatkozó kérdésre elmondta: amit a kormány meg tud tenni, megteszi, kiegyensúlyozott költségvetési politika, a hiány tartása, és a külkereskedelmi deficit csökkentése. A szankciók hatásától viszont nem tudják elvonatkoztatni az árfolyamot. 

Csúnyán átverhetnek a tűzifával: így lehet kiszúrni a csalókat a Nébih szerint

A tűzifa iránti nagy kereslet miatt a csalók is aktívabbá váltak.

Képek: MTI/Balogh Zoltán

Source link