A leendő szülők nagy izgalommal választják ki csemetéjük keresztnevét. Több dolgot is mérlegelnek a keresgélés során: mennyire hangzik jól a vezetéknévvel együtt, mi a jelentése, mennyire gyakori? Megannyi szempont, amit figyelembe lehet venni.

A Nyelvtudományi Intézethez minden évben számos anyakönyveztetni kívánt névvel kapcsolatos kérés érkezik. 2020-ban például döbbenetesen sok, 609 nevet szerettek volna elfogadtatni itthon, de ennek csak elenyésző része, 67 kapott zöld utat, köztük olyan különleges hangzásúak, mint az Elefteria vagy az Ejnár. Az újításoknak köszönhetően ma már bőven van miből választani, és olykor bizony első hallásra nehezen tudja eldönteni az ember, hogy vajon fiú- vagy lánynévről van-e szó.

Utónevek kvíze

Téged össze lehet zavarni a különleges utónevekkel, vagy legalább a hangzás alapján sejted, hogy kislányokat vagy kisfiúkat hívhatnak így? Tedd próbára magad kvízünkkel!

10 kérdéses játék

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

(Kép forrása: Getty Images Hungary.)

Source link