Leukémiás kisfiú, vesebeteg kislány, idegrendszeri problémákkal küzdő tini – Magyarországon a gyermekek mintegy 15 százalékát érinti hosszan tartó betegség.

A KórházSuli diákjai idén a Mikulás mellett osztálytársaiknak is írnak levelet, hogy felhívják a figyelmet nehézségeikre.

Levelet írtak a súlyosan beteg gyerekek az osztálytársaiknak

Gyerekek, akik hónapokra, gyakran évekre kiesnek az oktatásból. Tanulmányaikkal lemaradnak, társaiktól elszigetelődnek. Mindezek miatt pedig a betegség mellett önbizalomhiány, szorongás és depresszió is kialakulhat náluk.

A beteg gyerekek oktatásával foglalkozó KórházSuli diákjaival együtt ezért arra jutott: a Mikulás mellett osztálytársaiknak is levelet írnak, amiben megosztják bánatukat és vágyaikat.

A 12 éves Adél például nyirokrendszert érintő daganatos betegségben szenved, ezért az idei tanévben kimaradt az iskolából. 

„Az ügyeleten várakozunk, csomókat találtak a nyakamon. Nálatok most irodalomóra van, előveszem a tankönyvet. Máris hiányzik minden és mindenki. Még te is Vanessa, pedig mindig a számba dobálod a hajad, ahogy beszélsz. 

Egyszer, az egyik korábbi műtét alatt azt álmodtam, hogy az iskolapadban ülök. Hallom a zsivajt a szünetben, te is ott voltál Zsuzsi, a táskádból folyt ki a tankönyv. Intettél felém én meg nevettem. Rossz volt felébredni.” – írja Adél.

Vicának (13) a színjátszás a szenvedélye, de az egyik szereplőválogatáson rosszul lett, akkor derült ki, hogy Crohn-beteg.

„Szombat 10 óra, Bori az előbb írt, hogy mindjárt ő következik a színpadon – én meg bámulom itthon a fizika könyvet. Legalább nem tesi – annál nincs rosszabb. Még a fájdalom sem, azt legalább eltünteti a fájdalomcsillapító. Egy madarat rajzolok a lap sarkára és közben a barátok üzeneteit olvasom, „mennyi leckét küldjek még?”, „meddig leszel távol?”.

Zéti (11), aki egy csomó hangszeren játszik, imád szerelni és rajong a természetért, most a kórházból írt barátainak, mert épp rosszabbul van daganatos betegsége miatt.

„Hiányzik ám a nyüzsi, pedig volt itt az osztályon minden az elmúlt öt hónapban, bohócok, zenészek, meg oltári nagy társasjáték partik – jut eszembe, Vivi nénitől azóta azt hallgatom, hogy megvert Dámában, majd búcsúképp kikap tőlem, ez a terv – de azért titeket ez nem pótol.”

A KórházSuli kampánya Zéti levelével indul. Adél, Vica és Zéti a KórházSulival igyekeznek pótolni lemaradásukat.

„Sok gyermek és fiatal küzd hosszan tartó betegséggel, és az elmúlt évek karanténidőszakai óta ugrásszerűen megnőtt a pszichés terheltséggel jelentkező fiatalok aránya is. A tanulás az eszköz, amivel visszasegítjük őket korábbi életükbe. Ha ezen a területen visszanyerik a kontrollt, az segítheti a gyógyulásukat is” – mondta el Tóthné Almássy Monika, a KórházSuli vezetője.

Magyarországon évente több ezer gyerek marad ki az iskolából a tartós betegsége miatt. Ők gyakran teljesen elszigetelődnek a társaiktól, és egyedül kell megküzdeniük a tananyaggal, a vizsgáikkal. A kórházi gyógyulásuk és az azt követő rehabilitációs időszak hónapokig, akár évekig is eltarthat. A KórházSuliban nekik segítenek a tanulásban és abban, hogy a betegségük alatt is megmaradjon a kortárs közösségük. Az elmúlt 8 évben a programban 1000+ különböző korú beteg gyermek, 2000+ középiskolás és egyetemista önkéntes vett részt.

Ha szeretnéd, itt támogathatod a KórházSulit: https://korhazsuli.hu/termek/egyszeri-adomany/

Így örült a beteg kislány, amikor a Mikulás ölébe ülhetett – Szívbemarkoló fotók

Gyönyörű és megható fotók gyerekekről, akiknek talán ez lesz az utolsó karácsonyuk.

Képek: Járdány Bence

Source link