Renner Erika nevét az elmúlt években az egyik legmegrázóbb erőszakos bűncselekmény, a lúgos támadás túlélőjeként ismerte meg az ország. 

Azzal, hogy Mérő Verával együtt megírta történetéből a Lúg című könyvet, kiírta magából a fájdalom egy részét – mesélte az Elviszlek magammal legújabb évadának 5. epizódjában, amely vasárnap látható a Spektrum Home-on.

Renner Erika története

Renner Erika azt mondta D. Tóth Krisztának, ami történt, azt

feldolgozni nem lehet, de együtt kell vele élni.

Viszont ahogyan a jogrendszer, a hatóságok működtek, azt szinte lehetetlen megemészteni. Úgy kell tovább élnie az életét, hogy nem bízik a magyar jogrendszerben. Ez általában az áldozatokban közös: egy bűncselekmény elszenvedőjeként amúgy is nehéz bárkiben bízni, de ami ennél megrázóbb, hogy a rendszer nem támogató, azaz nincs ott háttérként, amikor szükség lenne rá. A bizalomvesztés nemcsak az elkövetővel, de a rendszerrel szemben is bekövetkezik.

Fotó: Spektrum Home/Elviszlek magammal

A történetéből készült könyv sok mindenről ad komplex képet, a fájdalom milyenségére, a kiszolgáltatottságra, a helyzet napi megélésére. Renner Erika hisz abban, nyíltan kell beszélni arról, hogy hosszú távon (sőt, élethosszig) hogyan hat egy ilyen bűncselekmény a túlélő életére: a mai napig hüvelytágítást kell végezzen, napi szintű rituálék mentén éli mindennapjait. A testképe nem azonos az akkorival, már nem azonosítja magát azzal, akiről a kórházi felvételek készültek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Modern idők – Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az estek háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A tabuk ledőltek, Renner Erika teste kilenc éve tulajdonképpen „közkincs” lett, amivel szintén meg kellett tanulnia együtt élni. A polgári per, azaz a kártérítésről szóló eljárás szintén elképesztő és felfoghatatlan.

Egy nő testét, szerveit árazzák be tulajdonképpen, amelyről többször férfiak döntenek, mint valami kicsorbult bögréről, hogy vajon lehet-e abból inni még.

A perekben a rendszer teljes abúzusát megélte: tárgyiasítás történt, a szexuális életre vonatkozó kérdések megálltak a technikánál. 

renner-erika

Fotó: Spektrum Home/Elviszlek magammal

A társadalom viszont megértően viszonyult hozzá. Renner Erika az ügyön és annak társadalmi hatásán keresztül ikonná, aktivistává vált. Az igazságáért harcolt a passzív ügyészséggel szemben. Életével célja van, amely remélhetőleg változást generál.

Cserhalmi György visszavonultan él

Számtalan filmben és színházi darabban láthatta a közönség, a 74 éves színészlegenda 2014 óta a Nemzet Színésze cím birtokosa. Mostanában keveset látni, visszavonultan él, pár éve megromlott az egészségi állapota. 2016-ban elhunyt a felesége, Erzsi.

Source link