Mindig jó, ha van a háznál méz, hiszen nemcsak a vajas kenyérre, müzlibe vagy teába csurgatva finom, hanem aminosav- és vitamintartalma, valamint antibakteriális hatása miatt egészséges is, és gyógyír a torokfájásra, köhögésre.

A méz energiatartalma ráadásul kisebb, mint a cukoré, így sok ételbe, italba kiváló természetes édesítő lehet. Végül ne feledkezzünk meg a mézes süteményekről sem, melyeknek különösen az ünnepi időszakban van aktualitása.

A kristályos méz fogyasztható?

A mindentudó méznek azonban van egy olyan tulajdonsága is, hogy idővel besűrűsödik, megkristályosodik. Ilyenkor sokakban felmerül a a kérdés, vajon fogyasztható-e még, és vissza lehet-e folyósítani azt.

Szó sincs arról, hogy az eredeti állagát vesztett méz ezzel el is romlott volna. Sem beltartalmi változás, sem kellemetlen íz nem tapasztalható, mindössze egy természetes folyamat ment végbe.

A különböző virágokból előállított méz eltérő arányban tartalmazza a glükózt és a fruktózt. Miután a folyékony cukor kristályossá válik, a méz sűrűsödni kezd. Minél nagyobb arányban van jelen benne a glükóz, annál gyorsabban elindul ez a folyamat.

Hogyan lesz újra folyós a méz?

Bár a kristályos méz állaga krémes és különleges, vannak, akik szívesebben látnák ismét folyósnak az üveg tartalmát. Ez egy egyszerű praktikával elérhető: csak fel kell melegíteni a következő módon.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vegyél elő egy nagyobb lábast, és töltsd meg annyi vízzel, hogy a szintje kisebb legyen a mézesüveg magasságánál. Helyezd bele, és kis fokozaton kezdd el melegíteni a vizet. Fontos, hogy az ne forrjon fel, mert a túl magas hőhatástól a mézben elpusztulnak a jótékony alkotóelemek, illetve meg is karamellizálódhat. Jó szolgálatot tesz egy főzés közben használható hőmérő, a víz hőjét ugyanis 35-43 fok között kell tartani. Egy közepes üveg méz körülbelül 60 perc alatt lesz újra folyékony.

Nagyon fontos észben tartani, hogy a méz melegítését csak üvegben lehet végezni. Ha a mézed műanyag flakonban van, akkor előbb kanalazd át egy üvegedénybe, és csak utána végezd a műveletet.

Így hat újra frissnek a kenyér

Ha a kenyér száraz, szikkadt, de még nem penészes, akkor ne kerüljön a kukába: inkább varázsold újjá a következő cikkekben foglalt praktikákkal!

Source link