Ma este érkezik a Geminidák meteorraj, ami sok fényes meteort tartalmaz.

Óránként akár 30-40 meteor is előfordulhat majd az égen, ezek nagy része még a vékony felhőtakarón keresztül is jól látszódhat. 

Geminidák meteorraj 2022

Ugyan a Geminidák megfigyelését megnehezítheti a holdfény, a felhős és ködös idő, illetve a hideg, mégis érdemes lesz ma este egy kis időt meteormegfigyeléssel tölteni, mert a National Geographic szerint a Geminidák az év legjobb meteorraja.

A raj sok fényes meteort tartalmaz, amelyek még a vékony felhőkön is átvilágítanak. A lap a 18 óra és a 22 órás holdkelte közötti időszakot javasolja a meteornézéshez, hiszen ekkor még nem zavarja a kilátást a Hold fénye. 

Fotó: jdwfoto / Getty Images Hungary

A Geminidák meteorjai közepes sebességűek, és elég nagy az átlagfényességük, vagyis kevés a halványabb tag, és több a fényes.

A raj szülő égitestje a (3200) Phaethon nevű kisbolygó, amely napközelsége idején üstökös jellegű (de nem ugyanolyan okú) aktivitást mutat, s a róla levált porszemcsék hozzák létre a látványos meteorokat, írja a National Geographic.

A meteorraj maximuma idején, a holdkelte előtti órákban akár óránként 30-40 meteor is átszelheti az eget, melyek nagy része elég fényes lesz. 

Rejtélyes jelenséget vettek videóra: még a rendőrséget is felhívták a fényes tűzgömb miatt

November 19-én este rejtélyes jelenség tűnt fel Norvégia egén.

Képek: Getty Images Hungary

Source link