Erőss Zsolt kilenc évvel ezelőtti eltűnése és halála megrázta az egész országot. A férfi, aki a magyar magashegyi hegymászók legeredményesebbje volt, 45 évesen, a Himalája egy hatalmasságáról már nem térhetett haza.

Erőss Zsolt csíkszeredai születésű, székely származású hegymászó 2002-ben, húsz évvel ezelőtt első magyarként hódította meg a Csomolungmát. A Gyergyói-medencében nőtt fel, szenvedélye már tizenéves korában elkezdődött, az erdélyi hegyek között, először a Békás-szorosban kezdte a mászást.

Erőss Zsolt története

A férfi húszévesen települt át Magyarországra, Pilisvörösvárra családjával, néhány év múlva megkapta az állampolgárságot. Szervezett keretek között egyre magasabb és magasabb hegycsúcsokat hódított meg, a 4-5 ezer méteres hegyek után a Szovjetunió 7 ezer méter feletti csúcsait vette célba, ezért Hópárduc címet is kapott.

Tíz 8 ezer méter feletti csúcsot győzött le, elsőként a Himalája pakisztáni oldalon magasodó Nanga Parbat hegyét, 34 éves korában, második próbálkozásra meghódította a Csomolungmát is, oxigén használatával. Az ezt követő expedíciósorozat keretében további hat csúccsal folytatta 2003-tól 2009-ig.

Balesete és a folytatás

2010 januárjában azonban súlyos balesetet szenvedett a Magas-Tátrában, amikor megcsúszott társaival, ő maga mindkét lábát eltörte. Míg bal lába meggyógyult, a jobbot szilánkos, nyílt törés érte, amit a várható szövődmények miatt, és mászókarrierje folytatása, a mielőbbi rehabilitáció érdekében térdtől lefelé amputálták.

A Kancsendzönga csúcsára tartó expedíció magyar tagjai: Kiss Péter, Erőss Zsolt, Kollár Lajos és Jaroslav Dutka az alaptáborban.

Fotó: MTI / Ilka Műhely

Megszállottsága erősnek bizonyult, a protézissel már azon évben folytatta a mászást, és hamarosan két 8 ezres csúcsot is meghódított. 2011-ben, már az „év extrémsportolója” díj birtokosaként mászta meg a Lhoce hegyét. Nagy megpróbáltatások árán társával, Horváth Tiborral sikeresen elérték a csúcsot és visszajutottak a táborba.

A cikk az ajánló után folytatódik

A megpróbáltatásokat mászási stílusuk is indokolta, kevés eszközzel, bivakzsákkal, oxigén és serpák segítsége nélkül indultak útnak többnyire. 2012-ben Horváth lavina áldozata lett a himalájai Annapurna hegyéről lefelé jövet.

Erőss Zsolt utolsó expedíciója a Kancsendzöngán

Erőss utolsó expedíciója a Himalája Kancsendzönga nevű hegyén történt, amelyet 2013-ban kívánt meghódítani társával, Kiss Péterrel. A csúcsot elérték, ám a feljutás elhúzódott, már nem tudtak visszajutni a negyedik számú alaptáborba. Két nap keresés után nyilvánították eltűntnek őket, ám már ekkor biztosnak tartották, hogy életben már nem lehetnek. Erőss testét egy évvel később találták meg, ekkor tudták csak azonosítani.

Feleségére, Sterczer Hildára hatalmas teher zuhant eltűnésével egy időben, amellett, hogy magára maradt két gyermekkel, gyászát a médiafelhajtás sem hagyta megélni. Ő maga is hegymászó volt, két nyolcezres himalájai csúcsot is meghódított. A 2022 szeptemberében mozikba került Magasságok és mélységek című film az itt maradó feleség megpróbáltatásait, tragédiáját és a rá nehezedő nyomást dolgozza fel. A közvélemény és a média kegyetlen nyomasztása a valóságban sem hagyták az asszonyt tisztességesen gyászolni.

Hópárduc Fejlesztő Falmászás

A nő ma sportmászás-foglalkozásvezető és mentálhigiénés szakember, a Hópárduc Alapítvány kuratóriumi elnöke és mentora. A szervezet fejlesztő falmászást biztosít több korosztály számára, amely a koncentrációs nehézséggel küzdő, esetleg figyelemzavaros vagy szorongó gyermekeknek ad lehetőséget képességeik erősítésére. A Hópárduc Fejlesztő Falmászás során elsajátított technikák és feladatok segítenek a fókuszáltság, koordináltabb mozgás, a javuló testkép, növekvő önbizalom elérésében. Pozitív megerősítéssel, az erősségekre koncentrálva, a versenyhelyzeteket kerülve, sikerélményt biztosítva dolgoznak a gyerekekkel.

Rockenbauer Pál sírja zarándokhellyé vált a Mecsekben

Rockenbauer Pál hamvait kívánsága szerint a legkedvesebb helyén, a zengővárkonyi szelídgesztenyésben temették el.

(Képek: MTI/Kallos Bea, MTI/Ilka Műhely, Wikipédia/SZERVÁC Attila, Getty Images Hungary/NurPhoto.)

Source link