A fűtésszezon hajnalán mindenki aggodalommal tekint előre, hiszen akár elektromos, akár gázfűtéssel felszerelt az otthona, borsos számlákra lehet számítani.

Miután ugyanis a kormány pénzügyi válsághelyzetre hivatkozva hozzányúlt a rezsicsökkentéshez, megállapítottak egy fogyasztási limitet – évi 1729 köbméter földgáz esetén, évi 2523 kWh villamosenergia esetén. Efelett lakossági piaci ár fizetendő, ami az áram esetében 70,10 forint/kWh, a gáz esetében azonban hétszeres, 747 Ft/m³.

A radiátor portalanítása

A fenyegető rezsiszámlák ellen ki-ki másképp próbál fellépni. Van, aki felújíttatja fűtésrendszerét, szigetelteti nyílászáróit, esetleg kandallót, kályhát szereltet be, és áttér a fa- illetve vegyes tüzelésre. Ezek nagyszabású és ígéretes változtatások, ám egy jóval egyszerűbb dologról sem szabad megfeledkezni.

Noha ez nem egy komolyabb művelet, mégis jelentőségteljes: a fűtőtest portalanításáról van szó. Ha ugyanis a radiátort vagy konvektort vastag porréteg fedi, az sokkal nehezebben adja le a hőt, így több, magasabb hőmérsékletű fűtésre lehet szükség az azonos mértékű meleg eléréséhez.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ideje tehát portalanító eszközöket ragadni, és ha kell, törlőronggyal is végigmenni a fűtőtesten. Az az ideális, ha szennyezettségtől függően egyszerű száraz vagy vizes ronggyal töröl az ember, mivel egy nem megfelelő vagy túlzott mértékben használt spriccelőflakonos szer ragacsos, porfogó réteget hagyhat, különösen, ha a folyadék nincs alaposan letörölve.

Ha a felület már makulátlan, az ember elégedettebben dőlhet hátra. Még akkor is, ha a rezsiár-emelkedés továbbra is okozhat némi fejfájást.

Így spórolj a rezsin főzés közben

Korábbi cikkünkben további spórolási praktikákról írtunk. Főzés közben is tehetsz érte, hogy alacsonyabb legyen a rezsid.

Source link