A 2022. szeptember 8-án a Balmoral-kastélyban elhunyt II. Erzsébet királynő mindig kifogástalan eleganciával jelent meg a nyilvánosság előtt. Öltözékének fontos elemeit képezték a sok esetben kifejezetten értékes és nagy történelmi múltra visszatekintő ékszerek, amelyeket főleg a fontosabb, hivatalos eseményeken viselt. 

A Windsor-ház tekintélyes ékszerkollekciója a monarchia nagyságát is szimbolizálja, számos jelentős darabbal büszkélkedhet, közülük is kiemelkedik a Vlagyimir-tiara, amely  a királynő kedvencei között szerepelt. 

Erzsébet királynő kedvenc tiarája

A 15, gyémántokkal ékesített hurokból álló, hol smaragdokkal, hol gyöngyökkel díszített Vlagyimir-tiara feltűnő ékszer, amelyet II. Erzsébet igazán nagy becsben tartott. Ezt a kiegészítőt viselte például, amikor II. János Pál pápával vagy Barack Obamával találkozott. A tiarát láthattuk Diána hercegné és Katalin hercegné fején is. 

A míves ékszer kalandos úton jutott Oroszországból az Egyesült Királyságba, nevét első viselőjéről kapta, aki nem más volt, mint Marija Pavlovna Romanova orosz nagyhercegné, született Mária Alexandrina mecklenburg–schwerini hercegnő. Az 1854-ben Németországban született Mária Alexandrina 17 évesen találkozott II. Sándor orosz cár harmadik fiával, Vlagyimir Alekszandrovics nagyherceggel. Bár ekkor már egy német herceg menyasszonya volt, felbontotta az eljegyzését annak ellenére, hogy a nagyherceg eleinte nem is érdeklődött iránta. Idővel viszont beleszeretett a nőbe, és miután annak ellenére is elnyerték ügyüknek a cár támogatását, hogy a Mária Alexandrina nem kívánt áttérni az ortodox hitre, 1874. augusztus 28-án egybekeltek Szentpétervárott. A nő az Orosz Birodalom utolsó cárjának nagybátyjához ment feleségül.

A nagyhercegné valószínűleg a házasságkötésére kapta ajándékba a tiarát, amit az udvari ékszerész készített számára aranyból és ezüstből, gyémántokkal kirakva, lógó igazgyöngyökkel ellátva. Marija Pavlovna Romanova hivatalos portréin is ezt a tiarát viselte. 

Vlagyimir Alekszandrovics nagyherceg és unokaöccse, az 1894-től II. Miklósként uralkodó cár kapcsolata viharos volt, igazán viszont akkor hidegült el, amikor a nagyherceg fia cári jóváhagyás nélkül nősült meg, így 1905-ben száműzték az országból. Négy évre rá a nagyherceg agyvérzés következtében elhunyt, özvegye gyászt viselt, és áttért az ortodox hitre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Amikor 1917-ben a forradalom hatására II. Miklós lemondott a trónról, Marija Pavlovna Romanova két kisebb gyermekével és néhány szerényebb ékszerrel elmenekült Szentpétervárról, a valódi kincseket a palotájukban rejtette el.

Nem kívánta elhagyni az országot, a végsőkig bízott benne, hogy helyreállhat még a rend. 1920-ban előbb Velencébe, majd Svájcba, végül pedig Franciaországba, itt hunyt el szeptember 6-án. Legendás ékszergyűjteményét, amelyet elmenekített a bolsevikok elől, szétosztották a gyermekei között.

Hogy került a brit uralkodócsaládoz? 

Habár egyes források szerint a Vlagyimir-tiara úgy jutott Londonba, hogy egy brit tiszt a Vlagyimir-palotába beosonva ellopta azt, majd kijuttatta az országból, valójában a fejdísz azon ékszerek között volt, amelyeket a nagyhercegné örökösei árverésre bocsátottak. A tiarát Teck Mária brit királyné, II. Erzsébet nagyanyja vásárolta meg.

Mária brit királyné.

Fotó: Print Collector / Getty Images Hungary

A szállítás során az ékszer megsérült, és a királyné a javíttatás keretén belül úgy alakíttatta át, hogy a lógó igazgyöngyök felcserélhetők legyenek az édesanyjától, Mária Adelaida cambridge-i hercegnőtől kapott smaragdokkal. Teck Mária brit királyné ékszerei nagyját, beleértve a Vlagyimir-tiarát is, unokájára, II. Erzsébetre hagyta, aki nagy becsben tartotta őket. 1988-ban ő is felújíttatta a ragyogó darabot, amelyet hol a csepp formájú igazgyöngyökkel, hol a smaragdokkal viselt, így a csodás darab több öltözékhez is remekül illett. 

10 ritkán látott fotó a fiatal II. Erzsébet pompázatos szettjeiről

A királynő minden megjelenésekor nagyon elegáns és csinos volt, a vidám, élénk árnyalatok közel álltak a szívéhez. Képes összeállításunkban megnézheted a legszebb szettjeit.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Source link