Az ingadozó, illetve magas vércukorszint gyakori probléma a cukorbetegséggel, inzulinrezisztenciával élőknél, és hosszú távon számos úton-módon károsíthatja a szervezetet. Egyebek mellett a szemre, a látásra is hatással van. 

Nem ritka, hogy a látásromlás okainak feltárása miatt derül fény a 2-es típusú cukorbetegség meglétére. A vércukorszint stabilizálása a látás megőrzése miatt is kiemelten fontos, idővel ugyanis visszafordíthatatlan károsodás, akár látásvesztés is bekövetkezhet. 

A magas vércukorszint hatása a szemre

Cukorbetegség esetén a szervezet vagy nem állít elő elegendő inzulint, vagy nem reagál megfelelően az inzulinra. Az inzulin az a hormon, ami a véráramból a sejtekbe juttatja a glükózt. Amennyiben ez nem történik kellő hatékonysággal, a vércukorszint az elvártnál magasabb lesz, ez pedig hosszú távon testszerte, így a szemben is az erek és az idegek károsodását idézheti elő. 

A krónikussá váló, kezeletlen hiperglikémia többféle szembetegség kockázatát növeli, gyakori oka a látás elvesztésének. 

A szervezet magas vércukorszintre adott reakciója sokféle lehet, általános tünet a szomjúság, a fejfájás, a fáradtság, a gyakori vizeletürítési inger és a homályos látás. A hiperglikémia befolyásolja a folyadékháztartást, a szemlencse duzzanatát idézheti elő, ami az alakja megváltozása miatt kevésbé tudja ellátni a feladatát, vagyis hogy a fényt a szem hátuljában található retinára fókuszálja. Ilyenkor az érintettek homályos látást tapasztalhatnak. Ez a probléma ugyanakkor átmeneti, és a látás ismét élesebbé válik, amint a vércukorszint visszatér a normál tartományba. Fontos, hogy új szemüveg készítéséhez kapcsolódó látásvizsgálat előtt az értékek ne legyenek magasak, hiszen az a kelleténél erősebb eszköz felírásával járhat. 

A hosszú távú hatások közé tartozik az úgynevezett diabéteszes retinopátia, amely az ideghártya ereinek, illetve a szemfenéki fényérzékelő sejteknek a károsodásával jár. A folyamat során az erek elzáródhatnak, majd új, de gyengébb, vérzésre hajlamos erek képződhetnek. Kezdetben az állapot jól kezelhető, éppen ezért lényeges a rendszeres szemfenékvizsgálat. 

A retina részét képezi a sárgafolt, más néven a makula, amely az éleslátás helye. A szivárgó erek miatt itt is kialakulhat duzzanat – diabéteszes makulaödéma -, ami idővel látásromláshoz vezet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Magas vércukorszint esetén megnő a zöld hályog és a szürke hályog valószínűsége. Amennyiben új erek nőnek a szem színes íriszrészében is, növekedhet a szemnyomás, és zöld hályog, azaz glaukóma jelentkezhet. A szürke hályog a szemlencse fényáteresztő képességének fokozatos csökkenésével jár, a folyamat cukorbetegeknél jellemzően gyorsabb. 

Nem csak a magas vércukorszint lehet gond

A szénhidrátanyagcsere-zavarokkal élőknek nem csak a vércukorszintjükre kell különös figyelmet fordítaniuk akkor, ha meg szeretnék óvni a látásélességüket. A magas vérnyomás és az emelkedett koleszterinszint szintén károsíthatja a szemet, ahogyan a dohányzás is. Fontos, hogy a látásélesség változásakor, a látómezőben jelentkező úszó foltok, sötét területek észlelésekor mindenképp mielőbb orvoshoz forduljanak. Az időben megkezdett, célzott kezelés a visszafordíthatatlan szövődmények elkerülésében segíthet. 

Cukorbetegség bőrtünetei

A kettes típusú cukorbetegség jellemző tünetei közé tartozik a fokozott szomjúságérzet, a gyakori vizelési inger, a fáradékonyság, a homályos látás és a lassú sebgyógyulás is. Mindezen felül a bőrön is jellemző, látványos tünetek alakulhatnak ki.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Source link