Az Eurostat adatai alapján Magyarországon drágultak legnagyobb mértékben az élelmiszerek az elmúlt időszakban. A Pénzcentrum egy agrárközgazdászt kérdezett a jelenség okairól.

A szakember arról is beszélt, hogy szerinte mikor fog lelassulni az élelmiszer-drágulás, és hogy mikor térhetnek vissza a mérsékeltebb árak, ha egyáltalán visszatérnek.

Eddig tarthat az élelmiszer-drágulás

Vészesen növekszik az élelmiszerek ára Magyarországon, a kenyér ára például 60 százalékkal lett magasabb az egy évvel korábbihoz képest, de a húsok, a sajtok és a rizs is nálunk drágultak a legtöbbet, derül ki a cikkből. 

Raskó György agrárközgazdász szerint a drágulás okai szerteágazók, de ugyanakkor jól azonosíthatók. A szakember szerint a kormányt nem zavarta az infláció tavaszi elszállása, az szja-visszatérítés, a 13, havi nyugdíj és a hasonló jóléti intézkedések felpörgették a keresletet, aminek köszönhetően az államkasszát elhagyó közel 1000 milliárd forint az infláción keresztül vissza is vándorolt, írják.

Raskó szerint az is közrejátszott a drágulásban, hogy a kiskereskedések áthárították az őket sújtó különadókat a vásárlókra egy olyan időszakban, amikor amúgy is magas volt az infláció. A kereskedők a szakember szerint ráadásul lelkifurdalás nélkül terhelték át más árucikkekre az árstoppos termékeken realizált veszteségüket, mert igazságtalannak tartották a büntetőadókat. Ennek köszönhetően elindult egy spirál, amelyben minden szereplő úgy érezte, hogy fel van jogosítva az áremelésre, mondta el az agrárközgazdász a lapnak.

Fotó: Jose Luis Raota / Getty Images Hungary

A termelők szintén áremelésbe kezdtek, és ennek hatására a búza, kukorica, árpa, napraforgó és egyéb mezőgazdasági nyersanyagok ára magasabb lett, mint a nemzetközi színtéren lévőké. A magyarországi termelők Raskó szerint egyelőre nem veszik figyelembe a realitást, jelenleg például azért van nálunk elég búza, mert azt nem tudják a termelők exportálni a magas ára miatt.

Ez azonban Raskó György szerint nem lesz mindig így, és egy idő után nálunk fognak ragadni a termények. Ez már ráadásul nemcsak a mezőgazdasági nyersanyagokra, hanem például a tojásra is vonatkozik. A közgazdász úgy véli, hogy mivel a hazai gazdaság nyitott, előbb vagy utóbb komoly hatása lesz a külföldi áraknak a hazaiakra, és ki fognak egyenlítődni a magyarországi és nemzetközi árak. 

Ha az importtermények jóval olcsóbbak lesznek, mint a hazaiak, akkor a beszerzők inkább a külföldiek mellett fognak dönteni, ezért a magyarországi termelőknek alkalmazkodnia kell majd a helyzethez, ami várhatóan stabilizációhoz fog vezetni az árakkal kapcsolatban, magyarázta Raskó György a lapnak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A szakember ugyanakkor azt is elmondta, hogy a véleménye szerint olcsóbbak már soha nem lesznek az élelmiszerek, mint most, ezért a mostani árakhoz kell majd hozzászokni a magyar vásárlóknak. Az áremelkedés üteme azonban idővel lassulhat az agrárközgazdász szerint. 

„A vásárlóerő egyértelműen véges idehaza, a rezsiköltségek elképesztő megugrása miatt ráadásul az embereknek még kevesebb pénzük lesz a hideg hónapokban arra, hogy élelmiszert vásároljanak. Azt gondolom, hogy a következő fél évben a mezőgazdasági termékek, élelmiszerek vásárolt mennyisége biztosan csökkeni fog Magyarországon”- fogalmazott a szakértő. 

A magyarországi börtönöket sem kíméli a drágulás: ezekről panaszkodnak a rabok

A magyarországi börtönökben 10-30 százalékkal nagyobb az infláció, mint a kinti világban.

Képek: Getty Images Hungary

Source link