Nem mindenki örül neki, hogy az energiaválság miatt megváltozott a 2022/2023-as tanév rendje a hazai iskolákban. 

Megkérdeztünk néhány anyukát és gyereket a változásokkal kapcsolatban. Ilyen válaszokat kaptunk.

Ezt gondolják a szülők és a gyerekek a tanév változásairól

Megjelent a Magyar Közlönyben az a rendeletmódosítás, ami meghosszabbítja a teli szünetet és eltörli az őszi szünetet. A kormány azzal indokolta a változásokat, hogy így több energiát lehet megtakarítani a magyar iskolákban télen. 

A téli szünet így december 22-étől és január 8-áig tart majd, az őszi szünet pedig akár el is maradhat egyes iskolákban a hétvégét és a hivatalos ünnepnapokat leszámítva. A Magyar Közlönyben olvasható szöveg alapján őszi szünet nem adható ki, és ettől a nemzetiségi oktatásban résztvevő iskolák sem térhetnek el.

Az iskolák és óvodák igazgatói azonban az október 31-ei és november 1-ei hivatalos ünnepnapokat kiegészíthetik igazgatói szünettel. Tehát a gyakorlatban iskolánként és óvodánként változni fog, hogy lesz-e őszi szünet. 

Fotó: Dusan Stankovic / Getty Images Hungary

Megkérdeztünk néhány anyukát és gyereket a változásokkal kapcsolatban. 

„Remélem kiadja az iskola ahova járnak a gyerekeim az őszi szünetet, több okból sem lenne jó ha elmaradna. Először is akkor négy hónapig nem lenne szünet a gyerekeknek, vagyis összesen két nap szünetet kapnának karácsonyig, ami nagyon megterhelő nekik, szerintem egy átlag munkavállaló is vesz ki legalább pár nap szabadságot négy hónap alatt. A karácsonyi szünettől a tavaszi szünetig is majdnem négy hónap szokott eltelni, márciusban már nagyon fáradtak szoktak lenni a gyerekeim, általában le is betegednek ebben az időszakban.

A nyári szünet viszont nagyon hosszú, a gyerekek persze nem így gondolják, de nem értem miért  nem azt rövidítik meg egy héttel, szerintem jobb lenne ha júniusban járnának egy héttel tovább, akkor fűteni sem kell az iskolákat. A gyerekeim apátiával fogadták a hírt. ” – fogalmazott egy anyuka, aki úgy érzi, hogy a kormány úgy hozza meg a döntéseket egyik napról másikra, hogy nem egyeztetnek az érintettekkel, a pedagógusokkal, a szakszervezetekkel, a diákokkal és a szülőkkel sem. 

„A gyerekeken kívül a már eddig is a végtelenségig leterhelt pedagógusoknak is nagyon sok lesz szünet nélkül a négy hónap, ami nyilván a gyerekeinknek sem lesz jó ha fáradt, túlterhelt pedagógusok foglalkoznak velük.” – tette hozzá a szülő, aki szerint a kormány kiadhatta volna szünetnek a ledolgozós szombatot és addig sem kéne fűteni az iskolákat. 

Egy másik anyuka annak örül ugyan, hogy a téli szünet hosszabb lesz, és így több ideje jut majd az ünnep utáni kikapcsolódásra, lazulásra, téli kirándulásokra és akár egy hosszabb utazásra is, de a gyermekével kapcsolatban így fogalmazott: 

„Nálunk a lányom nem volt oda az ötlettől, hogy nem lesz őszi szünet, mert ment volna az unokatestvéreihez pár napra látogatóba. Mi, szülők, amúgy is dolgozunk az őszi szünetben is, így engem annyira nem rengetett meg, hogy ez kimarad, nyilván a gyerek szempontjából azért más.”

GettyImages-102284473

Fotó: Sam Edwards / Getty Images Hungary

Egy harmadik anyuka szerint pozitív és negatív oldala is van a döntésnek. 

„Én például azt tapasztalom a gyermekemen, hogy októberre még nem fárad le annyira, viszont januárra általában már teljesen kifacsart állapotba kerül, emiatt részben örülök annak, hogy ott kapnak még pár nap pihenőt. Ami negatívum szerintem, hogy például a karácsony előtti készülődés sok szülő számára jelent nagy terhet, akiket ismerek – beleértve magamat is – karácsony előttre szoktak tervezni pár nap, vagy egy hét szabit a takarításra, bevásárlásra, családlátogatós körutazásokra való felkészülésre, ezekre ugyanis az év végi munkahelyi dömping, plusz a gyerek suliba indítása, készítése mellett gyakran esélytelen időt szakítani. Ám, most, hogy a téli szünet plusz napjait is meg kell oldani, és nem mindenki támaszkodhat a nagyszülők segítségére, az ünnepi előkészületekre szánt szabi valószínűleg sokaknál átpattan januárra, hiszen nem sok munkahely tolerálja, ha ünnepek előtt, alatt és még utána is szabadságon van a munkaerő. „

A szülőben az a kérdés is felmerült, hogy az első félév vége felé a tanárok vajon nagyon meg fogják-e sorozni a diákokat extra házi feladatokkal, hogy ne essenek ki a ritmusból.

„December utolsó hetében már kevésbé terhelik őket dolgozatokkal, így általában januárra tolódnak a félévi jegyekhez szükséges felmérések, ezekre ugyebár készülni kell, és a január eleje kiesik ebből a szempontból. A lányom sulija elég szolidáris a szülőkkel, szünetekre nem bombázzák tele házi feladatokkal a gyerekeket, de a tanmenet nem változik, ami a témazárókat illeti, tehát ígyis-úgyis gyakorolni kell a gyerekekkel, hacsak át nem szervezik a témazárók nagy részét december elejére, közepére.

Bevallom, nagyon nem szeretnék téli szünetben felmérőkre gyakorolni, ha már hosszabb lesz, sokkal inkább használnám arra a plusz időt, hogy együtt legyen a család, és ne lóhalálában kelljen körbefutni a távolban élő nagyszülőket, rokonokat.”

Az őszi szünet kapcsán az anyuka lányának iskolája még nem nyilatkozott, de ha csak egy négynapos hosszú hétvégéjük lesz, nekik az is elég lesz, hogy meglátogassák az elhunyt hozzátartozóik sírját. 

„Ismerek olyan családokat, akiknek nagyon messzire és több helyre kell utazniuk, így őket ez valószínűleg érzékenyebben érinti. Nyilván azokat is, akiknek nincs gyerekük, és egyébként is egy hosszú hétvégéjük van leróni a tiszteletüket az elhunyt szeretteik emléke előtt. ” – teszi hozzá a szülő.

A cikk az ajánló után folytatódik

„Leginkább a gyerekeket féltem, a félévi lezárás előtti felmérők elosztásától, remélem, ezt úgy intézik majd az iskolák, hogy ne egymás után zsinórban írjanak több dolgozatot egy-egy héten. Nálunk még nem beszéltek erről a tanárok, így nem tudom, mi lesz.

A lányom persze sajnálja, hogy ugrik az őszi szünet, döbbenettel vegyes kétségbeesés ült ki az arcára, amikor közöltem vele a hírt, de még arra számít, hogy a suli hozzádob pár napot az igazgatói szünet lehetőségével élve. Viszont amikor említettem neki, hogy szilveszter után nem kell szinte azonnal iskolába menni, felcsillant a szeme, és azt mondta, ez így már fair.

Nyilván minden gyerek imádja a szüneteket, és kell is nekik, hogy kiszakadjanak a mókuskerékből, hiszen sokszor több időt nyomnak le a suliban, mint a felnőttek a munkahelyükön – reggel korábban beérnek, mint anya, apa a melóhelyre, és a napközisekért munka után mennek a szülők, illetve sok gyerek edzésre, különórákra, korrepetálásra jár suli után.”

Meghosszabbítja a kormány a téli szünetet az őszi szünet rovására: a kormányinfó legfontosabb hírei

A kormányinfón többek között szó esett a nemzeti konzultációról, a téli és őszi szünetről és a kifizetési stopról is.

Képek: Getty Images Hungary

Source link