A következő hónapokban az emberek ismét több időt töltenek zárt térben, a lakás levegőjének minősége ezért még hangsúlyosabbá válik.

Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa a rossz beltéri levegőminőség egészségügyi hatásaira hívta fel a figyelmet. 

Változatos tünetek jelezhetik a betegépület-szindrómát

Az őszi és a táli időszakban fokozódnak a beltéri allergiák tünetei. A háziporatka, penészgomba és a háziállatok által okozott panaszok ebben az időszakban jelentkeznek. Orrfolyás, szemviszketés, orrdugulás, tüsszögés kapcsán érdemes erre gondolni. Azonban nem csak az allergia miatt érezhetjük magunkat rosszul, a rossz levegőminőség egyéb tüneteket is okozhat.

A betegépület-szindróma (sick building syndrome – SBS) olyan tünetegyüttes, amely a zárt térben lévő rossz levegőminőség miatt jelentkezik. Erre a WHO már 1984-ben felfigyelt, a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) néhány évvel később lejegyzett meghatározása szerint pedig a kiváltó ok lehet egy adott helyiség, de akár az egész épület is.

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy az SBS is okozhat allergiához hasonló, szénanáthás tüneteket, de olyan egyéb panaszok is megfigyelhetőek, mint a száraz és viszkető bőr, a krónikus arcüreggyulladás, hányinger, fejfájás, fáradtság, koncentrációs problémák és köhögés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az épületben tartózkodóknál jelentkező akut egészségügyi panaszok pedig összefüggenek az épületben töltött idővel, de konkrét betegség vagy ok nem azonosítható. A tünetek jellemzően akkor jelentkeznek, ha az érintett az adott épületben vagy helyiségben tartózkodik. Távozást követően megszűnnek, majd a visszatérést követően ismét jelentkeznek a panaszok. 

Mi a teendő a tünetek jelentkezésekor? 

Ha valaki úgy érzi, hogy az utóbbi időben a felsorolt panaszoktól szenved, akkor javasolt szakembert felkeresnie. A nátha tünetei általában 7-10 nap alatt elmúlnak, az ennél tovább fennálló légúti tünetek akár allergia, asztma vagy SBS jelei is lehetnek.

A tünetek kezelésén túl fontos lenne a kiváltó okot is megszüntetni. Rossz beltéri levegőminőséget okozhat a magas páratartalom és a penész megjelenése, az épületen használt vegyi anyagok, fal- és bútorfestékek, oldószerek párolgása, a dohányzás, a fűtési mód – például fatüzelésű kandalló a lakásban -, a nyílászárók, a szellőztetés módja és a nem megfelelően tisztított légkondicionáló használata is.

10 erős gyógynövény a légúti betegségekre

A gyógynövényes teák sokat segítenek a légutak fertőtlenítésében, a gyulladások csökkentésében és a torokirritáció megszüntetésében is. Elhúzódó köhögés, fokozódó gyulladás esetén azonban feltétlenül keresd fel az orvosodat, aki kideríti a háttérben álló betegséget, hiszen akár antibiotikumos kezelés vagy más gyógyszerek szedése is szükséges lehet a súlyosabb szövődmények megelőzéséhez!

(Képek: Getty Images Hungary.)

Source link