Az internet tele van trükkökkel és tanácsokkal, amik azzal csábítanak, hogy jobban és könnyebben tudjunk takarítani. A legtöbbnek sajnos nincsen tudományos alapja. 

Felidézünk nyolc takarítási tanácsot, amik nem működnek, és az ember csak az idejét és pénzét pazarolja vele. Felejtsd el őket, és kövesd az értelmesebb javaslatokat, amik egy sokkal tisztább és biztonságosabb végeredményt adnak majd. 

Az 5 legrosszabb trükk, amit takarításkor sokan bevetnek

Felidézünk nyolc takarítási tanácsot, amik nem működnek, és az ember csak az idejét és pénzét pazarolja vele.  

Az első ilyen a szivacsok mikróban való fertőtlenítése. Mint sok ötletnek, ennek is tudományos alapjai vannak. Igen, a magas hő meg tud ölni néhány baktérumot, de újabb kutatások kimutatták, hogy az ott maradó baktériumok újra belepik a szivacsot, és akár még erősebb jelenlétük is lehet utána. 

Fotó: CameronAynSmith / Getty Images Hungary

Ahol lehet, használj fel inkább pamut-, mikroszálas ruhákat, amiket minden használat után ki lehet dobni a mosógépbe. 

Szintén elterjedt tanács a só dobása a mosógépbe, hogy megelőzze, hogy a ruhák színe fogjon. A helyzet az, hogy mire a ruhák a boltokba kerülnek, már túl késő megakadályozni, hogy fogjon a színük. Szerencsére erre léteznek sokkal hatásosabb módszerek is.

Gyakori tévhit, hogy a forró víz elpusztít minden kórokozót. Az igaz, hogy meg tud ölni néhány baktériumot, de ehhez nagyon forrónak kell lennie, tehát nagyjából száz fokosnak. Mivel a legtöbb otthoni melegvíz-szabályozót maximum 50 fokra lehet beállítani, csak áltatja magát az ember, ha azt várja, hogy a meleg víz önmagában el fogja pusztítani a baktériumokat. Ha valaki beteg otthonodban, vagy ha nyers húst készítesz a konyhában, különösen fontos fertőtlenítőszereket használni. 

Lehet Coca-Colával vagy bármilyen más szénsavas üdítővel tisztítani a WC-t? Igen. Kellene? Nem. A legtöbb szénsavas üdítő kis mennyiségű citromsavat és foszforsavat tartalmaz, amelyek hatékonyan eltávolítják a rozsdát és néhány foltot. Egy liter üdítő azonban nem pusztítja el a baktériumokat, ráadásul ragacsossá teszi a felületet, ami még tápanyagot is biztosíthat a baktériumok terjedéséhez a WC-ben. Ragaszkodj a fertőtlenítő WC-tisztítókhoz: jobbak és olcsóbbak.

A cikk az ajánló után folytatódik

A több nem mindig jobb, ha ruhaneműről vagy koszos padlóról van szó. Az extra mosó- és tisztítószer hozzáadása megnehezíti az öblítést és az összes ragacsos maradék eltávolítását. Ha ez a maradék a szövetekben, a szőnyeg vagy a konyhapadló felületén marad, akkor piszokmágnesként működnek. A szövetek fénytelenné válnak, és a padló gyorsabban vonzza a port.

Ahelyett, hogy több tisztítószert adnál hozzá, válaszd ki a legjobb minőségűt a munkához, olvasd el az utasításokat, és mérd megfelelően. Extra időt és pénzt takarítasz meg, és boltba is kevesebbet kell járnod ezért.

8 fotó takarítás előtt és után: hihetetlen, hogy ugyanott készültek

Sokszor nincs szükség új bútorokra és lakásdekorációra, elég egy alapos takarítás, hogy úgy érezzük, megújult az otthonunk.

Képek forrása: Getty Images

Source link