A nők közül sokan rettegnek a klimaxtól, más néven a menopauzától. Több fórumon is lehet hallani, olvasni a számtalan kellemetlen kísérő tünetről, de van, hogy attól félnek, hogy hogyan fogják megélni a nőiségük ezen részének elmúlását.

A változókor azonban nem mindig jár kellemetlen tünetekkel. A klimax a természetes folyamatok része, így ha az ember elfogadó, vagy felkészülten várja az életének e szakaszát, könnyebben veheti az akadályokat. A változókorral kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat dr. Csapó Csaba, a Budai Egészségközpont nőgyógyász szakorvosa ismerteti. 

A változókort nem szabad tabuként kezelni

– A változókor utal a testünkben végbemenő folyamatokra: az életkorunkkal megváltozik a szervezetünk hormonális egyensúlya is. Ez az időszak, közismert nevén a klimax, amely minden 45 és 60 év közötti nőt érint, és nagyjából 50 százalékuknál okoz olyan tüneteket, amely a mindennapokra is kellemetlen hatással lehetnek.

– A változókorban a petefészek működése leáll, nincs több peteérés, így nem termelődik ösztrogén és sárgatesthormon, amely a menstruáció elmaradását eredményezi. Ez a legjellemzőbb tünete a klimaxnak, amelyhez számtalan panasz társulhat. Ez egy természetes folyamat, éppen ezért nem szabad tabuként kezelni és elfogadni a kellemetlen tüneteket. Számos olyan megoldás létezik ugyanis, amelyek segítenek azok enyhítésében és az életminőség javításában – mondta dr. Csapó Csaba, a Budai Egészségközpont nőgyógyász szakorvosa.

A klimax nehézségei

A változókor a nők 20 százalékánál semmilyen, 30 százalékánál pedig enyhe tünetekkel jár, de a többieknek kellemetlen tüneteket okoz. A leggyakoribbak általában ezek:

  • hőhullámok, verejtékezés,
  • vizesedés, hízási hajlam,
  • hangulatingadozás, ingerlékenység,
  • vizeletinkontinencia,
  • hüvelyszárazság,
  • kellemetlenné váló együttlétek.

Ha valaki eléggé odafigyel magára, már a menstruáció elmaradása, azaz a menopauza előtt is felfedezheti a változókort jelző tüneteket. Ez az időszak a perimenopauza, amely során a haj vékonyabbá válhat, vagy akár elkezdhet hullani, a bőr szárazabb lesz, és a ráncok is elszaporodhatnak. Előfordulhat testsúlynövekedés, illetve már ebben az időszakban is jelentkezhetnek pszichés tünetek, mint például a depresszió és hangulatingadozások. Mielőtt teljesen elmaradna, a menstruáció egyre rendszertelenebbé válik. Fokozódhat a krónikus betegségek kockázata is, mint például a magas vérnyomás, cukorbetegség, csontritkulás vagy érelmeszesedés.

Mire érdemes figyelni?

Habár a perimenopauza időszakában a menstruáció rendszertelenebbé válik, ennek ellenére még midig lehet peteérés, így az együttlétkor érdemes gondoskodni a védekezésről a nem kívánt terhesség elkerülése érdekében. Ha a menopauza tünetei már fiatalabb, akár 40 éves kor előtt jelentkeznek, akkor mindenképp javasolt orvoshoz fordulni. Laborvizsgálatokkal könnyedén kideríthető, hogy korai menopauza vagy esetleg egyéb betegség áll-e a panaszok hátterében.

Mit lehet tenni a tünetek ellen?

Mint oly sok más problémára, a menopauza tüneteire is pozitív hatással lehet az egészséges életmód. A rendszeres mozgással elkerülhetők a pluszkilók, illetve hozzájárul a csontritkulás kialakulásának megelőzéséhez. A szabadban vagy társaságban végezve a közeg motiváló lehet, és a pszichés állapotra is jótékonyan hathat. A természetes fitoösztrogént tartalmazó élelmiszerekkel – például lenmag, szója, vörös lóhere vagy a száraz hüvelyesek – enyhíthetők a főbb tünetek, mint a hőhullám vagy a hüvelyszárazság. Fontos, hogy az ember rostban gazdag ételeket egyen, és figyeljen a megfelelő folyadékbevitelre. A vitaminok, így a D- és K-vitamin, kalcium és magnézium fontosak a csontozat, izmok és idegrendszer megfelelő működéséhez. Hogy nyugodt legyen az alvás, délután már érdemes kerülni a koffeinbevitelt, lefekvés előtt pedig javasolt relaxálni, nyugtató teát inni vagy lágy zenét hallgatni.

– Minden változás nehéz, de mindig hoz magával valami újat. A legfontosabb, hogy elfogadjuk ezt az időszakot, és elhiggyük, nőiességünk továbbra is a régi fényében tündököl. A változókornak vannak pozitív hozadékai is, így például nem kell aggódni, hogy a tengerparti nyaralást keresztülhúzza a menstruáció. Mivel elmarad a peteérés, így nem kell félni a váratlan teherbe eséstől, illetve nem kell a védekezésen gondolkodnunk. Valószínűleg a gyermekek is kirepültek már, így több időnk jut magunkra, a hobbinkra, olyan dolgokat valósíthatunk meg, amire eddig nem volt időnk – tette hozzá a szakember.

A zokniban alvás menopauza esetén is hasznos lehet

A hűvösebb éjszakák beköszöntével sokan váltanak vastagabb paplanra, melegebb éjszakai ruházatra, hogy komfortosabb legyen az esti pihenés. A hideg láb nem kellemes érzés, így aztán előkerülhetnek a fiók mélyéről az alvózoknik is. Bár látszólag nem jelent nagy változtatást, a ruhadarab több dologra is hatással lehet. 

(Képek: Getty Images Hungary.) 

Source link