A Friderikusz Sándor és Havas Henrik közti ellentét évtizedekkel ezelőttre tehető. A két tévés közé egy szakmai nézeteltérés vert éket, Havas szerint Friderikusz hazudott az egyik műsorukról.

Mindketten újságíróként kezdték a pályafutásukat, majd a ’80-as években fordultak a televíziózás, illetve rádiózás felé.

Friderikusz Sándor és Havas Henrik

Havas Henrik ekkor a Magyar Rádiónál dolgozott, Tarnói Gizellával együtt készítették a Szorító nevű műsort, amelyet 1985-től kezdtek sugározni.

Az adások gyorsan népszerűek lettek, több száz ezres hallgatótáborra tettek szert. Mindeközben Friderikusz Sándor Debrecenben készített egy hasonló tematikájú produkciót a rádiónak BOX néven, ezt egy jóval kisebb, pár száz fős réteg hallgatta.

A cikk az ajánló után folytatódik

Modern idők – Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az estek háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Havas nem nézte jó szemmel, hogy a két műsor ugyanaz a formátum, de akkor háborodott fel csak igazán, amikor Friderikusz azt könyv formájában is megjelentette, és úgy állította be, mintha a BOX lett volna előbb.

Mindezt a mai napig nem tudta megbocsájtani. Hamarosan induló YouTube-csatornája kapcsán a Best magazinban arról kérdezték, szokta-e nézni pályatársa videóit. Ekkor is megemlítette a történetet.

fridi

Fotó: RTL Klub/Életünk története

– Akiket nem szeretek, azokat nem nézem. Sanyi hajdan pofátlanul ellopta a Szorító című műsorunkat, és azzal lépett föl vidéki művelődési házakban.

Elárulta, hogy az említett kiadvány előszava miatt húzta fel magát, amelyben az állt: nem csinálja tovább a műsort, milyen szerencse, hogy van a rádióban egy tehetséges kollégája, aki folytatja, amit ő elkezdett.

Ez akkora pofátlanság, hogy nem találok szavakat.

– Többek között ezért a műsoromért kaptam a Táncsics-díjat – fakadt ki Havas Henrik.

Friderikusz Sándor így él ma

Friderikusz Sándor négy évig visszavonult a nagy nyilvánosságtól, majd 2020-ban elindult az Életünk története című műsora az RTL Klubon. Szerinte három évaddal kimerítették a produkció kereteit, és bár a csatorna kreatív igazgatója és programigazgatója szerette volna rábeszélni egy újabb Friderikusz show-ra, nemet mondott.

Cover-fotó: RTL Klub/Életünk története, TV2/Sztárban Sztár

Source link