Sokféle zöldségből a legfinomabb a selymes zöldségkrémleves, amelyhez először olajon kell lepirítani a hozzávalókat, így adják ki leginkább az ízeiket. Ha teszel hozzá egy kevés krumplit, liszt nélkül is sima lesz.
A tököt 200 fokos sütőben süsd meg nagyjából fél óra alatt. Ha kész, kapard ki a héjából, és tedd félre.
Amíg a tök sül, a zöldségeket tisztítsd meg és szeleteld fel. A hagymát és a fokhagymát vágd kockákra. Egy fazékban hevíts olívaolajat, dobd rá a zöldségeket és a hagymákat, és időnként megkeverve tíz perc alatt süss rájuk kérget. Amikor megsültek, öntsd fel borral és az alaplével, sózd, borsozd, szórd meg szerecsendióval, és kezdd el főzni. Közben a krumplit hámozd meg, kockázd fel, és a kisült tökkel együtt add a leveshez. Ha felforrt, vedd kicsire a lángot, és így főzd nagyjából húsz percig, amíg minden hozzávaló megpuhul. Ekkor pürésítsd botmixerrel vagy turmixgépben. A végén önts hozzá tejszínt, és forrald össze.
Source link