A hatósági áras tűzifaellátás nem megy teljesen zökkenőmentesen, derül ki az RTL Híradójából

Vannak olyan helyek az országban, ahol tegnap már hajnalban sorba álltak az emberek tűzifáért, és még így sem kapták meg a megígért mennyiséget. 

Akadozik a hatósági áras tűzifaellátás 

Monoron például volt olyan ember, aki már hétfőn hajnali 4-kor ott volt a helyi erdészet irodájánál, mert korábban nem került sorra. A településen a kormány ígéretei ellenére nem lehetett sem e-mailen, sem telefonon tűzifát igényelni, arról tájékoztatták a lakosokat, hogy személyesen kell megjelenniük. 

Hétfő reggel 7 órára már körülbelül 30 ember állt sorba a helyi erdészet előtt az esőben. Volt olyan, aki hordozható ülőalkalmatosságot hozott magával, de olyan is akadt, aki otthon készített pogácsát csomagolt a várakozásra. 

Fotó: Instants / Getty Images Hungary

A Monori Erdészethez tartozó 32 település lakói egyszerre nem tudják megvenni a kormány által megígért 10 erdei köbméter tűzifát sem puha- sem keményfából, mert nincs elég kapacitás, derült ki a híradóból. 

A Monortól körülbelül 280 kilométerre található Drávaszerdahelyen szintén hasonló a helyzet. A település polgármestere elmondta az RTL-nek, hogy ő úgy tudja, hogy náluk legkorábban januárban tudnak majd a kormány által ígért akciós tűzifához jutni az érdeklődők annak ellenére, hogy azt ígérték, hogy a fűtési szezon kezdetéig mindenki kapni fog a tüzelőből. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ennek ellenére azt mondta a híradónak, hogy minden rendben van, és nincs fennakadás.

– E-mailen is lehet igényelni fát, vagy telefonon is lehet igényelni. Ebben az esetben csak akkor kell megjelenni, ha valaki már átveszi a fát. Ezért az a vállalása az agrártárcának, ez a vállalása a kormánynak is, hogy aki ma igényel fát, a fűtés szezon kezdetéig megkaphatja – fogalmazott a miniszter, aki azt is hozzátette, hogy a kormány eddig csak a Pilisi Parkerdőtől kapott visszajelzést azzal kapcsolatban, hogy vannak problémák. Arra Gulyás Gergely nem tért ki, hogy pontosan mik ezek a problémák. 

Kiadták a tűzifaprogram legfontosabb részleteit – Háztartásonként 10 erdei köbméter vásárolható hatósági áron

A program hatósági árat biztosít 10 erdei köbméterig az Agrárminisztérium közleménye szerint.

Képek: Getty Images Hungary

Source link