Az elmúlt időszakban újabb csalások miatt indított nyomozást a rendőrség, melyek során több sértettet is milliós összegekkel károsítottak meg. Az esetek közös jellemzője, hogy a csalók vevőként jelentkeznek egy interneten található apróhirdetésre, majd azzal vezetik félre a gyanútlan eladókat, hogy egy népszerű csomagküldő szolgáltatáson keresztül szeretnék átvenni a terméket, ezért üzenetben küldenek egy hamis linket, ahol intézhetik a fizetést és a csomagfeladást is.

Amikor az eladó a linket megnyitja, egy ismert csomagküldő szolgálatnak álcázott oldal jelenik meg, ahol meg kell adni az adatait és ki kell választania a bankját. Ezt követően internetbankos bejelentkező oldalra megtévesztésig hasonlító felület nyílik meg. Ezen a hamis honlapon a felhasználónév, jelszó és akár SMS-kód megadásával a csalók megszerzik azokat az adatokat, amelyekkel azután már jogosulatlan tranzakciókat kezdeményezhetnek.

Azért, hogy ne válj csalás áldozatává, fogadd meg a rendőrség tanácsait!

  • Minden esetben fontos, hogy ha hirdetőként ilyen linket kapsz, arra ne kattints, védd saját adataidat a bűnözőkkel szemben! Személyes és pénzügyi adataid komoly értéket képviselnek.
  • Soha ne add ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten a bankkártyád adatait, netbankod belépési adatait!
  • Ismeretlen eredetű programot soha ne telepíts fel vagy tölts le a számítógépedre, illetve a telefonodra, bárki is javasolja azt!
  • Elektronikus banki ügyintézéséhez mindig használd a pénzintézet által üzemeltetett biztonságos mobilapplikációt vagy webfelületet!

Fotók: Getty Images

Azt hiszed, jól jársz, pedig csúnyán átvernek

Ismételten felütötte fejét egy számítógépen megvalósuló átverési módszer, amelyben a csalók kriptovaluta-befektetési lehetőségeket és gyors meggazdagodást kínálnak – hívta fel a figyelmet a rendőrség.

Source link