Ha bögrésen készíted el a hajtogatott sajtos pogácsát, látni fogod, hogy igazából egyáltalán nem bonyolult. Ez a recept a klasszikus élesztős változat: mindannyiunk kedvence, amit annyira jó még langyosan falatozni.
A kelt tészta egyik titka, hogy minden hozzávalónak szoba-hőmérsékletűnek kell lennie. Ezért a vajat, a tojást és a zsírt elkészítés előtt egy órával vedd ki a hűtőből. A tejet és a tejfölt mikróban langyosítsd meg, és keverd össze.
A langyos tej és tejföl keverékéhez add hozzá a kristálycukrot, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a felkockázott, puha vajat, a tojássárgát, a zsírt és a sót, majd dolgozd bele az élesztős, tejes tejfölt. Reszelj hozzá tíz deka sajtot, és alaposan dolgozd ki a tésztát. Amikor az edény falától már elválik, takard le, és meleg helyen egy óra alatt keleszd a kétszeresére.
A kelesztési idő leteltével nyújtsd ki a tésztát, lisztezd meg a tetejét, és hajtogasd fel: az alját a felső rész harmadáig, arra a tetejét, majd a jobb és a bal oldalát is ugyanígy hajtsd egymásra. Fordítsd meg, hogy a hajtogatás legyen lent, takard le, és pihentesd negyedórát. Ekkor ismételd meg a műveletet: nyújtsd, lisztezd és hajtogasd. Újabb negyedóra pihentetés után már csak nyújtsd ki, késsel vagdosd be a tetejét, kend meg tejjel elkevert tojássárgával, szórd meg sajttal, és szaggasd ki. Helyezd el a pogácsákat egymás mellett sütőpapírral kibélelt tepsiben, és 200 fokon, 15-20 perc alatt süsd őket pirosra.
Source link