Sokakat megijeszthet az úgynevezett angina pectoris, hiszen aki először tapasztalja ezt a mellkasi szorítást, könnyen azt gondolja, ez maga a szívinfarktus. 

És bár a tünetek elmúlnak, dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa elmondja, miért fontos mégis az utólagos kivizsgálás.

Ezek állhatnak a mellkasi szorítás hátterében

A legfontosabb kérdés, hogyan különböztethető meg a szívinfarktus és az angina pectoris. Az angina pectoris kifejezés annyit jelent, hogy mellkasi szorítás, fájdalom. Azért feltételezhetik sokan, amikor ezt a bizonyos fájdalmat tapasztalják, hogy szívinfarktusuk van, mert ez a vezető tünete mindkét eseménynek.

Fotó: boonchai wedmakawand / Getty Images Hungary

– Ennek kapcsán azt is érdemes tudni, hogy bár könnyen úgy gondolhatjuk, hogy az angina valójában nem veszélyes, de ez nem feltétlenül igaz. Ennek megértéshez tudni kell, hogy kétféle anginát lehet megkülönböztetni: a stabil és az instabil anginát – ismerteti Vaskó doktor.

– A stabil angina pectoris azt jelenti, hogy a mellkasi fájdalom mindig ugyanannál a tevékenységnél lép fel. A hozzá kapcsolódó tünetek szerteágazók és másodlagosak. Ilyenek lehetnek például a verejtékezés, hányinger, karzsibbadás, gyengeség.

– A stabil angina pectoris leggyakoribb formája az effort angina, ami azt jelenti, hogy a mellkasi fájdalom a fizikai tevékenység egy bizonyos fokán jelentkezik, és a tevékenység abbamaradásakor megszűnik.

– Az instabil angina pectoris ezzel szemben független a terheléstől, tehát bármikor jelentkezhet. Ez a típus az infarktushoz hasonlóan vészhelyzetet jelent, vagyis a beteget sürgősen kardiológiai centrumba kell juttatni, mert ez akár közelgő szívinfarktusra is utalhat. Ha tehát a fájdalom nem múlik, esetleg fokozódik, mindenképpen mentőt kell hívni!

GettyImages-1349025038

Fotó: Luis Alvarez / Getty Images Hungary

A kivizsgálás anginánál is szükséges

Az angina pectoris és a szívinfarktus közti legfőbb különbség, hogy míg a stabil angina pectoris legfőbb okozója a koszorúér szűkülete, addig az infarktus nem elsősorban a koszorúér meszesedésének következménye, hanem egy elzáródás az érben, ami egy úgynevezett „vulnerábilis” plakk leválása miatt alakul ki.

Az anginás roham után azért kell feltétlenül kardiológiai vizsgálaton részt venni, mert az eredményekre építve azt kell elérni, hogy lehetőleg ne legyen több roham, illetve ne váljon súlyosabbá a helyzet.

Az alábbi vizsgálatokkal lehet meggyőződni arról, hogy a mellkasi fájdalom oka valóban angina pectoris volt-e, és megfigyelni, hogy milyen állapotban van a koszorúér: 

  • laborvizsgálatok,
  • szívultrahang,
  • EKG,
  • 1-7 napos Holter EKG, elsősorban a tünetet nem okozó angina kimutatására,
  • kardio-CT,
  • szívkatéterezés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ilyen kezelésre lehet szükség

– A diagnózis megszületéséig eltelő rövid időszakban adhatunk Aspirint és szükség esetén nitrátot, bétablokkolót és további gyógyszereket – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa.

– A diagnózis felállítása után is szükséges lehet olyan gyógyszerek szedése, amelyek ellazítják az artériákat, és csökkentik a szívre nehezedő munkát, bizonyos esetekben pedig elrendelhetjük vérhígító szedését is.

– Ezenkívül hosszú távon rendezni kell a magas koleszterinszintet és a vérnyomást, e téren pedig nagy jelentősége van az életmódnak, ezen belül a szakszerűen felépített mozgásprogramnak, az egészséges táplálkozásnak és a stresszcsökkentés különböző módozatainak, mindennek optimális útját pedig segít felépíteni az életmódorvoslás.

Azért is fontos az anginás roham utáni kivizsgálás, mert ilyenkor kiderülhet, hogy a szívkatéterezés során azonnali rekonstrukciót is végre kell-e hajtani, vagyis ugyanazzal a beavatkozással el kell-e végezni az értágítást, az úgynevezett sztentelést is. Vagyis mellkasi fájdalom kapcsán erősen ajánlott a kardiológiai kivizsgálás, mert ki kell deríteni, mi váltotta ki azt.

7 csodaszép fotó az emberi vérkeringésről

Nem csak a természetfotók lehetnek szemet gyönyörködtetőek, akár a benned áramló folyó is.

Képek forrása: Getty Images

Source link