Az egyre drágább paradicsomot leginkább úgy tartósíthatod, ha házi paradicsomlevet főzöl belőle. A klasszikus paradicsomlébe nem kell só, bors se fűszerek: ezeket utólag is beleteheted, ha az étel jellege úgy kívánja, a natúr italt pedig sokféle módon használhatod majd fel. Ha kicsit sűrűbbre főzöd, passzírozott paradicsom is készülhet belőle.

A befőttesüvegeket csírátlanítsd. A paradicsomokat mosd meg alaposan, csumázd ki őket, vágd ki a kevésbé szép részeiket, és kockázd fel a zöldséget. Tedd az egészet egy nagy lábosba, és kezdd el kis lángon főzni. Nagyjából két-három óra kell neki, amíg elegendő levet ereszt. Ekkor zárd el alatta a lángot, sűrű szövésű szitán szűrd át, hogy se mag, se héj ne kerüljön bele, majd adagold üvegekbe, jól zárd le, és helyezd az üvegeket két napra száraz dunsztba. Ezután mehetnek a kamra polcára.

Nagyon hasonlóan készül a sűrű passzírozott paradicsom is, de ahhoz a paradicsomokat előtte meg kell hámozni, ezután darabolni és feltenni főni. Ilyenkor a főzési idő hosszabb, mert idő kell neki, hogy jól besűrűsödjön. Ezt is ugyanúgy befőttesüvegekbe kell kanalazni, és dunsztolás után száraz, hűvös helyen tárolni.

Source link