A gyógyszerek különböző mellékhatásokkal járnak, bizonyos fajták huzamosabb szedése akár súlygyarapodást is eredményezhet. Nem árt tisztában lenni, mely gyógyszerek okozhatnak túlsúlyt.

Amikor egyébként semmi nem változott meg az életmódban a gyógyszerszedésen kívül, aggodalmat válthatnak ki a váratlanul megjelenő pluszkilók. Ezért fontos előre felkészülni, megérteni az elhízás okait. 

Hizlaló gyógyszerek

Hogy ne érjen meglepetésként, mielőtt új gyógyszert kezdenél szedni, érdemes megkérdezni a gyógyszerészt az alapvető információkról, például hogy általában mire használják, és hogy milyen mellékhatásai lehetnek. Ilyenkor még az is kiderülhet, hogy van-e másik opció, ami szintén segíthet az állapot kezelésében. 

A triciklikus antidepresszánsok, mint az amitriptilin, nortriptilin és doxepin, növelhetik az étvágyat, ami súlygyarapodást okozhat. Az antidepresszánsokat csak orvosi kontroll mellett szabad szedni, hogyha valaki a túlsúlya miatt szeretné abbahagyni, azt mindenképpen meg kell beszélni a kezelőorvosával

A kortikoszteroidokkal, mint a prednizon, számos betegséget kezelnek az asztmától kezdve az ízületi gyulladáson át egészen a hátfájásig. Ennek mellékhatása lehet a megnövekedett étvágy, a folyadék visszatartása és a lassuló anyagcsere is. Mindenképpen étkezés mellett kell bevenni, és egészséges, kiegyensúlyozott étrend mellett. Ezeket általában rövid ideig ajánlott szedni.

Az antihisztaminok, amibe az allergia elleni gyógyszerek tartoznak, szintén növelhetik a testtömeget és a derék körfogatát. Ezek éhségérzetet okoznak. Az orális gyógyszerek helyett akár orr-szteroidspray-re is át lehet térni, ami általában nem okoz súlygyarapodást.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Epilepszia elleni gyógyszerek, amiket a görcsrohamok megállítására használnak, szintén étvágynövelő hatással bírnak.

A béta-blokkolók, amiket gyakran használnak magas vérnyomás kezelésére, szintén okozhatnak súlygyarapodást. Lassítják a pulzusszámot, ezáltal csökken az állóképesség, és egyre fáradtabbnak érezheti magát az ember, az anyagcserét is lassítja. Kutatók szerint túlsúlyos embereknek nem is ajánlott ilyen gyógyszert felírni, helyettük az ACE-gátlók használata javasolt, de ehhez mindenképpen a kezelőorvossal kell beszélni.

Az inzulin szintén súlygyarapodáshoz vezethet, ezt a cukorbetegség kezelésére szokás szedni. A glükózt a szervezet a segítségével fel tudja használni, ám ha nem zajlik megfelelő kalóriaégetés, akkor könnyen zsírrá is alakulhat. 

GettyImages-1128548962

Ezenkívül még a cukorbetegség kezelésére használt másik gyógyszer, a szulfonilureák is okozhat súlygyarapodást, ahogy az antipszichotikumok, a depresszió kezelésére használt MAOI gyógyszerek, és az SSRI antidepresszánsok is eredményezhetik.

8 gyógynövénytea, ami beindítja a fogyást

Bizonyos gyógynövények áldásos hatásaik révén elősegítik a zsírégetést és beindítják a fogyást.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Source link