Szinte nincs is olyan nő, aki olykor ne tapasztalna bizonyos fokú kellemetlen érzést, fájdalmat az egyik vagy mindkét mellében.

Ennek oka legtöbbször a menstruációt megelőző PMS, de érdemes áttekinteni, mi minden okozhatja még a problémát, és mikor érdemes vele orvoshoz fordulni. A témában dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza nyújt tájékoztatást.

Mellfájdalom okai

Természetes hormonális változások

Az emlők fájdalmának és érzékenységének számtalan oka lehet, és ezek a legtöbbször ártalmatlanok. A problémát elsősorban a hormonszint változásai generálják, melyek gyakran az életkorból, illetve a menstruációs ciklusból adódó hormonális változások, például pubertás, menopauza, terhesség, menstruáció, szoptatás. 

Ha a mellfájdalom a menstruációs ciklushoz kapcsolódik, ciklikus mellfájdalomnak nevezik. A tünet része lehet az úgynevezett premenstruációs szindrómának (PMS), de előfordulhat önmagában is.

Hormonzavarok

A hormonszintek ingadozását kóros endokrin állapotok is kiválthatják. Sajnos ingen gyakoriak az olyan endokrin betegségek, mint például az inzulinrezisztencia, a PCOS vagy a prolaktinoma. Szerencsére a legtöbb hormonális probléma könnyen orvosolható gyógyszeresen és/vagy életmód-terápiával.

Akár természetes, akár kóros folyamatok okozzák a hormonok mennyiségének ingadozását, ilyenkor általában mindkét mellben érezni a fájdalmat, feszülést. Érdemes továbbá tudni, hogy vannak olyan gyógyszerek, melyek hormoningadozást okozhatnak, így ezt is számításba kell venni, ha a mellfájdalom jelentkezik.

Fibrocisztás mell

Ez olyan állapotot takar, amikor a mellben, mellekben jóindulatú, folyadékkal teli, mozgatható ciszta vagy ciszták találhatók, melyek körül a kötőszövet felszaporodik. Ezek a csomók, ahogy közeledik a menstruáció, megduzzadnak, érzékennyé válnak. Oka az ösztrogén, progeszteron egyensúlyának felborulása. Kezelése leggyakrabban progeszteronpótlással történik, ritkábban műtéti beavatkozás indokolt, főleg akkor, ha nagy a rosszindulatú daganattá való elfajulás esélye.

Jó- és rosszindulatú daganatok

A mellekben lévő csomóknak igen sok típusa is ismert, melyek közt vannak jó- és rosszindulatú elváltozások is. Bár vannak tünetek, melyek segítenek megkülönböztetni egymástól a jó- és rosszindulatú daganatokat, ám a biztos differenciáldiagnózist az aspirációs citológia, a szövettan adja. A legtöbben, ha csomót találnak a mellükben, egyből rákra gondolnak, ám ha rosszindulatú, az általában nem jár fajdalommal – bár az igen veszélyes gyulladásos mellráknál jelen van nagyfokú fájdalom is. Jóindulatú daganatok, ciszta esetén elég lehet a megfigyelés, ha panaszt okoz, akkor a ciszta leszívása, daganatok műtéti eltávolítása válhat indokolttá. Mellrák esetén műtétre minden esetében szükség van, ami lehet, hogy csak a daganatra korlátozódik, de az adott emlő levétele is indokolt lehet. Emellett kemoterápia vagy sugárterápia, gyógyszeres kezelés is szükséges. 

Mellgyulladás

A mellgyulladás (mastitis) egy bakteriális eredetű fertőzés, leggyakrabban a szoptató nőket érinti, melyet az emlők túltelítődése, a tejcsatorna elzáródása előz meg. Ilyenkor az érintett mell fájdalmas, a bőr vörös, meleg, az illető lázas, rossz a közérzete. Mivel baktériumok okozzák, antibiotikumos terápia szükséges a kezeléséhez, ám ha a probléma tályogképződéssel is jár, úgy műtéti beavatkozás indokolt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Rossz melltartó

Egy rosszul megválasztott melltartó is okozhat mellfájdalmat. Problémát okozat például a nem jó alátámasztás, ugyanis ekkor a szalagok a nap végére megnyúlnak, így a mellek nehézzé, fájdalmassá válnak. Kellemetlenséget okozhat az is, ha a melltartó túl kicsi, a merevítés szorosan a bőrbe, mellszövetbe hatol.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Megmagyarázhatatlan emlőfájdalom esetén mindképp orvosi vizsgálat szükséges. A konzultáció a következő esetekben is szükséges:

  • egy vagy két menstruációs ciklus után sem múlik el,
  • menopauza után is fennáll,
  • a mellfájdalom látszólag nincs összefüggésben a hormonális változásokkal,
  • a mell egy konkrét részét érinti,
  • csomót tapint ki,
  • a fájdalom fokozódik,
  • lázzal jár.

Ezek a vizsgálatok szükségesek

– A mellfájdalom okának kiderítése során az orvos első körben fizikális vizsgálatot végez csomók után kutatva, majd laborvizsgálatot kér a hormonszintek tisztázására. Gyakran van szükség ultrahangos mellvizsgálatra is, melynek során felderítésre kerülhetnek daganatok, ciszták, tályogok, gyulladások is – mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

Egy bizonyos kor, negyven év felett a rosszindulatú daganatok gyanúja estén mammográfia indokolt. Az orvos aspirációs citológiát is javasolhat, ami a csomók természetére ad bővebb információt. Mindezen kívül egyéb képalkotó vizsgálatok (CT, MR) is szükségesek lehetnek, a panaszoktól, kórtörténettől, egyéb eredményektől függően.

Ilyen tünetekkel is jelentkezhet a mellrák

Bár sokan úgy gondolják, hogy az emlők áttapintásakor elég a csomókra és a fájdalomra odafigyelni, a mellrák a valóságban sokféle tünetekkel járhat. A havi, menstruációs időszakon kívül végzett ellenőrzés az alapos, felemelt karral is elvégzett tapintásos tanulmányozáson kívül a tükörben történő tájékozódást is magába foglalja. Az önvizsgálat nem helyettesíti a szűrést, a legkisebb gyanú esetén szakemberhez kell fordulni!

(Képek: Getty Images Hungary.)

Source link