A szeptemberi iskolakezdés miatt országszerte jelentősen megnőtt a forgalom az óvodák és az iskolák környékén.

A nyári időszakhoz képest jóval több gyermeket láthatunk az utakon a reggeli és a délutáni órákban egyaránt.

Szeptember: baleset-megelőzési hónap

A legtöbb gyermekből – korukból adódóan – még hiányzik az a képesség és tudás, ami az utakon váratlanul kialakuló helyzetek kezeléséhez szükséges. Kevésbé figyelmesek, mint a felnőttek, viszont jóval energikusabbak és gyakran sokkal meggondolatlanabbak is. Az ORFK Balesetmegelőzési Osztálya és a DPD Hungary fel kívánja hívni a figyelmet a biztonságos közlekedés fontosságára, ezért szeptemberben egész hónapban a baleset-megelőzés mellett kampányol. Összegyűjtöttünk nyolc hasznos tippet, melyek betartásával jelentősen tudjuk növeli gyermekeink biztonságát az iskolák környékén.

Az ORFK tanácsai

Berzai Zsolt rendőr alezredes a Balesetmegelőzési Osztály vezetője a szülőknek javasol egyszerű baleset-megelőzési tippeket:

  • Tanítsuk meg a gyerekeket, hogy soha ne lépjenek le az útra anélkül, hogy körülnéztek volna, jön-e jármű – még zöld jelzésnél se.
  • Az is nagyon fontos, hogy mindig használják a zebrát. Sajnos sok felnőtt sem veszi komolyan azt a szabályt, hogy a zebra a gyalogos-átkelőhely, így a gyerekek rengeteg rossz példát látnak. 
  • A zebrán történő átkelés előtt mindig győződjenek meg róla, hogy nem jön autó. A zebrán soha ne menjenek át, ha piros a jelzés, akkor se, ha nem jön semmi.
  • Legyen a gyerekeken láthatóságot segítő ruhadarab vagy kiegészítő: fényvisszaverő csík a táskán, kulcstartó vagy matrica. De az is sokat segít, ha színes, feltűnő színű ruházatba öltöztetjük őket.
  • Ha a gyermek rollerrel vagy biciklivel közlekedik, mindig tegyünk rá lámpát, prizmát vagy fényvisszaverő matricát, illetve ajánlott bukósisak használata is.

A DPD Hungary tanácsai

A DPD futárai egész nap járják az utakat, így nekik is rengeteg tapasztalatuk van azzal kapcsolatban, hogy autósként mire kell figyelni az iskolák környékén, ők a következő hasznos tippekkel egészítették ki a listát:

  • A gyermekek sokkal alacsonyabbak, mint a felnőttek, így az úton közlekedő autósok nehezebben látják meg őket. Iskolák környékén mindig sokkal figyelmesebben és lassabban ajánlott közlekedni.
  • Az egyik legveszélyesebb dolog az utakon, ha takarásból, például egy álló jármű mögül az autó elé lép valaki. A takarásból való kiszaladásra az iskolák környékén a legnagyobb az esély. A gyerekeknek naponta el kell mondani, hogy nem szabad az úton szaladni, illetve ha autó vagy fa mögül lépnek ki, azt még körültekintőbben tegyék – akkor is, ha zebrán készülnek áthaladni.
  • Mindig használjunk hangjelzést tolatáskor, illetve az őszi időjárás miatt megfelelően felkészített, kivilágított járművekkel az út- és látási viszonyoknak megfelelően vezessünk.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha ezeket a tippeket betartjuk, felelős magatartást tanúsítunk az utakon, és kiemelt figyelmet fordítunk a gyermekek biztonságára, nemcsak a balesetek száma csökken, de példát is mutatunk a felnövekvő generáció számára.

Mennyire ismered a KRESZt?

Ismétlés a tudás atyja – tartja a mondás. A pontos közlekedési szabályok elméleti ismerete a rutinból vezetés vagy egy jelentősebb szünet idején kissé megkophat, ám a sofőr felkészültsége minden esetben nélkülözhetetlen.

Képek: Getty Images Hungary

Source link