Az egészségügy átalakításáról készített átfogó javaslatcsomagot a Belügyminisztérium. A tervezet október közepén kerülhet a kormány elé.

Az előterjesztés egyebek mellett az orvosválasztási joggal, a beteglátogatás rendjével, illetve a szakdolgozói bérek emelésével foglalkozik. 

Így alakítanák át az egészségügyet

Az egészségügyi ellátórendszer megújításáról szóló előterjesztést Pintér Sándor egészségügyért felelős belügyminiszter nyújtja majd be a kormánynak. Az átfogó javaslatcsomagot, amely az ellátórendszer számos szegmensét érinti, a Medical Online ismertette. 

Az előterjesztés egyik fontos pontja, hogy az alapellátás kivételével megszűnne a szabad orvosválasztás, tehát a beteget a kórházban a szolgáltató munkarendje alapján beosztott orvos látja el, helyette másik orvos nem igényelhető.

Szigorodna továbbá a beteglátogatás menete, egységes látogatási szabályokat rendelnének el a kórházakban. Ezek értelmében a látogatás előzetes bejelentkezéshez köthető lenne, illetve a látogatási időt és a látógatószámot is korlátozhatják. A 14 év alatti gyermekeket kizárnák a látogatásból, ez alól a testvérek és az egyenes ági rokonok jelentenek kivételt. 

Az orvosi ügyelet megszervezése a főváros kivételével a már működő Hajdú-Bihar megyei mintára az Országos Mentőszolgálat feladatát képzené. Az alkalomszerű szűrővizsgálatok körét is újragondolnák, 2025-től a 25, 45 és 65 éves korban elvégzendő vizsgálatokat elsősorban a háziorvosok, másodsorban a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatók végezhetnék, utóbbiak beutalási jogot kapnának a feladat ellátásához. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az előterjesztés szerint 2023. március 1-jétől a labordiagnosztikai szolgáltatásokat a Nemzeti Orvoslaboratóriumi Diagnosztikai Nonprofit Kft. (NOLD NKft.) önálló, országos intézményként végezné 5 régió 81 laboratóriumában az egyetemi laborok mellett.

A javaslatcsomag részét képezi az orvosi és szakdolgozói fizetések egészséges bérarányának kialakítása. A szakdolgozói béremelésre 2023-ban 130, 2024-ben 142 milliárd forintot irányoznának elő. 

A javaslatcsomag további részletei a Medical Online cikkében olvashatók

Ennyi orvos hiányzik Budapesten

A KSH legfrissebb adatai szerint nagyon nagy az orvoshiány a fővárosban. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Source link