A kormány a béreket és a szokásos állami juttatásokat kifizeti, de minden másra kifizetési stopot rendelt el a költségvetésben október végéig.

Ez leginkább azoknak rossz hír, akik az államnak szolgáltatnak vagy szállítanak valamit. A támogatásra számító szervezetek előtt szintén nehéz időszak állhat, derül ki a Telex cikkéből

A kormány letiltotta a kifizetéseket

Egy nem publikus „2000-es” kormányhatározatban kifizetési stopot rendelt el a miniszterelnök a központi költségvetésben október végéig, írja a cikk. Ez alól a csak az önkormányzatok és egyéb szervek gyermekjóléti, egészségügyi, köznevelési tevékenysége, a bérek és más személyi juttatások, a nemzetközi szerződésekhez vagy más jogszabályokhoz kötött kiadások és a 2014-2020-as uniós programok esedékes kifizetései kivételek.

Ezek alapján a kifizetési stop nem veszélyezteti a bérek, nyugdíjak, táppénz és egyéb állami juttatások kifizetését. Tóth Levente, a Bank360.hu vezető szerkesztője szerint az olyan állami támogatások, mint a babaváró hitel, a csok vagy a lakásfelújítási támogatás biztosítottnak látszanak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

„Ezen kívül bizonyos esetekben az államháztartásért felelős miniszter, vagy a miniszterelnök engedélyezhet kifizetéseket, de alapesetben most nincsenek tanácsadói kifizetések, nem lehet rendezni a külsős takarítók, biztonsági cégek számláit, nincsenek üdítőital, vagy kávébeszerzések, papír viszont esetleg igen, ha a hivatal bizonyítani tudja, hogy a közfeladat ellátásához alapvetően szükséges beszerzésről van szó.” – írja a Telex. 

A Bank360.hu szerint az majd a nem publikált jogszabály alkalmazásakor derül ki, kinek mondják azt, hogy nem kérik az árut, vagy csak novemberben fizetnek majd. Az államtól egyedi vagy nem jogszabályban konkrétan rögzített támogatást váró szervezetek, önkormányzatok is számíthatnak arra, hogy nem, vagy csak késve juthatnak a pénzükhöz, írják.

Sokan tartják így a pénzt, de nagyon rosszul járnak vele – Rengeteget lenyel az infláció

Az infláció emelkedése miatt így éri meg a legkevésbé tárolni a megtakarításokat.

Borítókép: MTI/Máthé Zoltán

Source link