Az éjszakai zokniviselés megosztó téma: vannak, akik el sem tudják képzelni a ruhadarab nélkül az éjszakát, mások úgy érzik, még véletlenül sem tudnának elaludni benne. 

Arról is eltérnek a vélemények, hogy vajon egyáltalán egészséges-e a viselése az esti pihenés során. A kérdésről számos vizsgálat született, amelyek egyebek mellett arra jutottak, hogy a zokni az elalvás sebességét is befolyásolhatja. 

Így hat a zokniban alvás a testre

A hűvösebb éjszakák beköszöntével sokan váltanak vastagabb paplanra, melegebb éjszakai ruházatra, hogy komfortosabb legyen az esti pihenés. A hideg láb nem kellemes érzés, így aztán előkerülhetnek a fiók mélyéről az alvózoknik is. Bár látszólag nem jelent nagy változtatást, a ruhadarab több dologra is hatással lehet. 

Egy korábbi kutatás rámutatott, hogy azok a felnőttek, akik felmelegített vagy normál hőmérsékletű zoknit viseltek, gyorsabban merültek álomba, mint azok, akik nem. Ennek oka, hogy a zokni befolyásolhatja a test belső hőmérséklet-szabályozását, így közvetve az alvásciklust is. Az ember testhőmérséklete az éjszaka folyamán csökken, hajnali négy körül éri el a minimumát. A lábak és a kezek felmelegítése az erek tágulásával, vazodilatációval jár, ez fokozza a bőrön keresztül történő hőleadást, ami csökkenti a test maghőmérsékletét. A folyamat eredményeként az agy úgy érzékeli, hogy eljött az alvásidő. 

A maghőmérsékletet a szervezet biológiai órája, a cirkadián ritmus befolyásolja. A cirkadián ritmus szabályozza az alvás és ébrenlét időzítését. A testhőmérséklet fokozatosan emelkedik a nap folyamán, a csúcsát késő délután éri el, általában ekkor érzik leginkább ébernek magukat az emberek. Amikor valaki elalszik, a testhőmérséklete egy-két fokkal csökken, ennek oka az lehet, hogy a szervezet más funkciók fenntartására fordítja az energiát. A zokni a hőmérséklet-szabályozást támogathatja. 

A hőmérséklet-szabályozással van kapcsolatban az is, hogy megfigyelések szerint a zokni a menopauzával együtt járó, a nyugodt alvást jelentősen nehezítő kellemetlenségek enyhítésében is segíthet. Idetartoznak például a hormonális ingadozás következtében fellépő panaszok, a fokozott izzadás, az erőteljes szívdobogásérzés és a hőhullámok. 

A kezek és a lábak lehűlésével, az ujjvégek elszíneződésével járó Raynaud-kór vagy Raynaud-szindróma esetén az ujjak átmeneti vérellátási zavara lép fel. A jelenséget a hideg mellett stressz is kiválthatja. Elsődleges formában, Raynaud-kór esetén nem ismertek a betegség okai, másodlagos formában, Raynaud-szindróma meglétekor más kórkép vagy gyógyszer is állhat a háttérben. Az éjszakai zokniviselés a szakemberek szerint segíthet megelőzni a tünetek fellángolását. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A láb, különösen a sarok bőrének ápolásához hasznos lehet, ha lefekvés előtt bekened hidratálókrémmel a lábad. A zokni megtartja a nedvességet, puhítja a bőrkeményedéseket. 

Fontos, hogy éjszakára laza zoknit válassz, a kompressziós darabok viselése nem javasolt, csak kifejezetten ilyen jellegű orvosi utasítás esetén. A legjobb, ha természetes anyagból készült ruhadarab mellett teszed le a voksod. 

Kell éjszakára bugyi?

Az alsónemű szükségességéről is megoszlanak a vélemények, különösen igaz ez akkor, amikor arról van szó, hogy például a hálóing vagy pizsama alá kell-e vajon bugyit húzni. Bár sokaknak teljesen természetes, hogy felveszik hozzá, nem biztos, hogy ez az intim egészség szempontjából a legjobb döntés.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Source link