A házi aludttej készítése valójában nagyon egyszerű, de nem minden fajta jó hozzá: felejtsd el a bolti változatot, és vásárolj frissen fejt, pasztőrözetlen, zsíros házi tejet.

Az aludttej készítésének lényege az élő baktériumkultúra. Ez segíti elő, hogy a tej meleg helyen egy éjszaka alatt darabosra összeálljon. Bár baktériumkultúrát boltban is kaphatsz, ha a régi, házi módszer szerint készíted az aludttejet, erre sem lesz szükséged.

Első alkalommal, amikor nekiállsz az aludttej készítésének, keverj hozzá egy kávéskanál élőflórás tejfölt. Öntsd az egészet egy csuporba vagy agyagedénybe, fedd le, tedd meleg helyre, például a radiátor mellé, és hagyd, hogy a tej egy-két nap alatt megaludjon. Ha kész, használd fel. Az edényt azonban csak vízzel öblítsd ki, ne használj hozzá mosogatószert. A csupor falának réseiben így ottmaradnak a baktériumok, amelyek következő alkalommal is elősegítik a folyamatot. Ez a módszer főleg akkor működik, ha gyakran készítesz aludttejet. Ha ritkábban, akkor mindig érdemes pluszban élőflórát belekeverni.

Ha az aludttej tetejéről leszeded a felgyülemlett zsíros réteget, tejfölt kapsz. A házi aludttejet felhasználhatod sütikbe, lángosba, de önmagában kanalazva is finom, tápláló.

Source link