A bőr – bár sokan nem gondolnák – gyakran a szervezet legapróbb változásaira is reagál. Megmutatkoznak rajta például a hormonrpoblémák, az ételallergiák, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, sőt akár még a különböző szívproblémák indikátora is lehet.

A szív- és érrendszeri elváltozások többféleképp is nyomot hagyhatnak az ember külsején, a figyelmeztető jeleket azonban kevesen veszik észre.

A szívbetegségek bőrtünetei

A hasonló betegségekre a legtöbben a heves szívdobogásból, a mellkasi szorító érzésből, a magas vérnyomásból vagy a légszomjból gondolnak, pedig korántsem csak ezek a tünetek jelezhetik, hogy nem működik megfelelően a szív. Számtalanszor előfordul, hogy bőrelváltozások is megjelennek ilyenkor, és ezekre nagyon is fontos lenne odafigyelni.

Ha a következőket tapasztalod magadon, érdemes orvoshoz fordulnod egy kivizsgálásért. 

  • Xanthelasma, vagyis sárgás dudorok a szemhéjon és a szemkörnyéken. Magas koleszterinszintet és kezdődő szívrendellenességeket jelezhetnek.
  • A bőr kékes-lilás elszíneződése bármilyen ütés, sérülés nélkül legfőképp a kézen és a lábon. Ez a tünet vérkeringési problémára, illetve alacsony véroxigénszintre figyelmeztethet.
  • Az erek pókhálószerű, látható kirajzolódása szintén utalhat szívproblémára.

A cikk az ajánló után folytatódik

  • A köröm alatti bőrön megjelenő hosszanti, vörös vagy fekete csíkok általában sérülés miatt jönnek létre, de ha gyakran jelennek meg, és nem emlékszel bármi mögöttes okra, akkor érdemes odafigyelni, mert szív- és érrendszeri betegségre szintén utalhatnak.
  • A lábszár bőrének szokatlanul fényessé válása, elvékonyodása a végtagok vérellátási problémáját, valamint az erek, artériák beszűkülését jelezheti.
  • A fájdalommentes, a tenyéren vagy a talpon kialakuló piros pöttyök, azaz Janeway-laesiók fertőzéses eredetű szívproblémára figyelmeztethetnek.
  • A nagyon erőteljesen száraz, repedezett, gyakran lilás árnyalatúvá váló ajkak szintén jellemzőek a szívproblémák esetén.

Mindezek mellett a láb és az ujjak dagadása, a körmök kiszélesedése és lefelé görbülése, az állandó fáradtság, a szédülés és akár az állandó köhögés is figyelmeztethetnek a problémára. Így ha többet is tapasztalsz ezek közül a tünetek közül, vagy hirtelen alakult ki nálad valamelyik probléma, és sehogy sem akar múlni, akkor mindenképpen fordulj orvoshoz, hogy kideríthesse a háttérben húzódó okokat.

A cukorbetegség bőrtünetei

A sok egyéb tünet mellett a diabétesz a bőrön is rengeteg formában mutatkozhat meg, mivel a szénhidrát-anyagcserezavar itt is elváltozásokat okoz. A legnagyobb baj viszont az, hogy ezek első látásra egyszerű bőrszárazságnak vagy akár kipirosodásnak, pattanásnak tűnhetnek, valójában viszont ennél sokkal komolyabb problémára hívják fel a figyelmet. 

Source link