Éppúgy, ahogy az emberek, a kutyusok is lehetnek stresszesek, feszültek a számukra kényelmetlen helyzetekben, ám a testbeszédük sokat elárul lelkiállapotukról. Egy figyelmes gazdi le tudja olvasni a jeleket, és szükség szerint be is tud avatkozni.

Rengeteg, emberi szemmel ártalmatlannak tűnő tényező okozhat stresszt kedvenced számára: akár egy másik kutya vagy macska, esetleg ember vagy kisgyerek jelenléte, az utazás, az egyedüllét, a környezetváltozás, a családi problémák, de bizonyos hangos zajok vagy félelmetesnek tűnő helyzetek, mint az állatorvosi látogatás vagy a fürdetés mind-mind zavarba hozhatják őt. Sőt, még a kutyusnak nem érthető parancsok, az érdemtelenül kapott büntetés vagy a zavaró szemkontaktus is okozhat benne valamilyen mértékű idegességet.

A stressz jelei a kutyán

A kutyák alapvetően sokféle módon igyekeznek kikerülni a konfliktushelyzetet, és megnyugtatni magukat. A feszült állapotról, a szorongásról sokat árulkodik a négylábú testbeszéde, addigi viselkedésének megváltozása, vokalitása és egészségügyi állapota is.

Az ásítás és a száj nyalogatása is jel

A feszült állapot gyakran látható jelei közé tartozik az ásítás, a száj nyalogatása, az erős lihegés, amelyek önnyugtató mechanizmusként működnek a kutya számára. Zavarában kerüli a szemkontaktust, behúzza fülét, farkát, esetleg remeg, és sok esetben láthatóvá válik a szemük fehér része is. Hirtelen ijedtség miatt felborzolhatja hátán a szőrt, ilyenkor játékos kizökkentéssel, figyelemfelkeltéssel sokszor kihívható az öngerjesztő tétlenségből.

A bunda megrázása is a stressz levezetését szolgálja, ezért fordul elő az, hogy például egy leszidás után a kutyus alaposan megrázza magát, ezzel egyúttal a feszültségtől is igyekszik megszabadulni. A vakarózás, a mancs nyalása is hasonló pótcselekvés lehet, ha sokáig tart, látszólag ok nélkül.

Ide-oda járkálás

Ha hosszasan és előzmények nélkül fel-alá járkál a kutya, az is utalhat a nyugalom hiányára és a szorongásra. Mozgáshiányos, unatkozó ebeknél előjöhet a farok kergetése és a körbe-körbe ugrálás, futkosás is, ilyenkor a megoldás kézenfekvő, a rendszeres séta és a minőségi játékidő már önmagában sokat segíthet a panasz megszüntetésében.

Amennyiben a mozgás- és munkakutyáknál a feladatigényt kielégíti a gazdi, előfordulhat, hogy az ide-oda járkálás egyszerűen abból ered, hogy a helyzet nem komfortos számára, például egy örökbe fogadott kutyus új környezetbe kerül, és még nem képes kipihenni magát. Egy tapasztalt, hozzáértő tréner sok jó tanáccsal elláthat a relaxáció eléréséhez. Idősebb négylábúaknál a céltalan járkálás a demencia jele is lehet, ezért tartósan fennálló probléma esetén az állatorvosi látogatás elengedhetetlen lehet.

Morgás és lefagyás

A feszültséggel teli helyzetben az addig megszokott viselkedés is óriásit változhat. Bár gyakran az agresszivitás jelének tekintik a morgást, ami miatt megbüntetik a kutyust, a legtöbbször ez csak egy nyilvánvaló jelzés arra vonatkozóan, hogy az adott szituációban kényelmetlenül érzi magát, és nincs tere kimenekülni belőle, tehát még jócskán egy potenciális harapást megelőző figyelmeztetés. Ha szabad utat kap, nagy eséllyel elhúzódik vagy elbújik, amely lehetőséget ad számára a megnyugvásra, de a kiváltó ok kezelése a legfontosabb ilyenkor.

Ha tovább feszül a képzeletbeli húr, nem tudja feloldani magában a stresszt, és nincs lehetősége elhagyni a helyzetet, akkor érkezhet el a pillanat, hogy a kutya lefagy, teljes teste merevvé válik, megfeszül. Mindig tartsd tiszteletben a kutyus személyes terét, hagyd őt kutyának lenni, és gyerekeknek se engedd, hogy a végsőkig zaklassák! A morgást egyébként a fenyegetettség és a fájdalom is előhozhatja, de mindig a körülményben ítéld meg: egyes négylábúak heves játék közben is morognak, ami teljesen ártalmatlan jelenség.

Nyüszítés, ugatás

A feszültséget más vokális jelzések is megmutatják, kontextustól függően a nyüszítés, az ugatás is ezek közé tartozik. Különösen a magasabb hangszínen folytatott ugatás, nyüsszögés gyakori stresszjelzés, szeparációs szorongás esetén is ez jellemző.

Akár a családi körülmények megváltozása, egy családtag elvesztése, válás, gyerekszületés, de akár csak a hosszabb otthoni munkavégzés utáni bejárás is felboríthatja a megszokott rutint, ami előhozhatja a szeparációs szorongást az addig problémamentes ebből is. Ez esetenként látványos rombolással, rendszertelen vizeléssel, ürítéssel járhat, amelyre nem megoldás a szidalmazás, különösen nem fél nappal az eset megtörténte után. Egy jól felépített tréning ellenben sokat segít.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az egészségügyi állapot is megváltozhat szélsőséges esetben, krónikus stressz fennállásakor. A korábban tapasztaltnál jóval erősebb szőrhullás tipikus tünet, ám fontos a körülményekkel együtt értelmezni azt, hiszen meglehet, hogy a vedlés betegséget jelez, akár allergiára, hormonális zavarra, fertőzésre, tápanyaghiányra is utalhat.

Így szüntesd meg a stresszt

A kutya feszült állapotának felismerése és az adott szituáció értelmezése tökéletes támpontot jelent a stressz kezeléséhez és kedvenced hatékony megnyugtatásához. A legfontosabb ugyanis mindig a kiváltó ok megszüntetése, amennyiben az lehetséges. Amennyiben az adott faktor nem befolyásolható, például egy vihar vagy az egyedüllét okozza a problémát, egy valóban hozzáértő, pozitív megerősítést alkalmazó tréner sokat segíthet a túlzottan erős reakciók csökkentésében.

Amennyiben az evés közben zavaró számára a közeli társaság, teremts neki nyugodt környezetet az étkezéshez, és tanítsd meg a gyereket is arra, hogy tartsa maximálisan tiszteletben a kutya terét, különösen pihenés és evés közben ne zaklassa őt. A megnyugvásban segíthet egy kényelmes kis nyugisarok kialakítása, ahova bármikor elmenekülhet, nagy hasznát vehetitek egy nyitott ajtajú szobakennelnek is, megfelelő hozzászoktatás után, vagy egy bebújós, puha odúnak.

Mindig figyeld a kutya legelső jelzéseit, hogy azonnal tudj reagálni! Egy domináns kutyával történő találkozás esetén az első jelek után vezesd ki vagy hívd ki a helyzetből, ne kényszerítsd összeszimatolásra vagy játékra, ha az nem komfortos számára. Az utazás közben érzett feszültséget csökkentheti egy rágójáték vagy tartós rágócsont, ha pedig a sétától válik izgatottá, azt közvetlenül indulás az ajtóban pár perc pihenés is megelőzheti.

Erős önkontrollt igénylő szituációk, találkozások, feladatok után simogasd át alaposan a hátán a szőrt, de akár egy huzakodós játék is levezetheti a felgyülemlő stresszt. A reaktív, érzékeny kutyusok számára speciális kutyaiskolai tréningeket is találhatsz több suliban, remek foglalkozásokkal, relaxációs gyakorlatokkal, elméleti képzéssel együtt, ami hosszú távon óriási segítséget jelenthet a viselkedés és a testbeszéd megértésben, a stressz kezelésben.

Mentett kutyusok az örökbefogadás után

A sovány, beteg és elhanyagolt kutyusokból gyönyörű, vidám és mosolygós eb válik, ha szerető emberekhez kerülnek, akik megadnak nekik mindent, amire csak szükségük van.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Source link