Az első otthon is elvégezhető terhesség teszt előtt a nőknek orvoshoz kellett fordulniuk a várandósság tényének megállapításához, a vizeletvizsgálat eredményére pedig akár napokig-hetekig kellett várni.

Ehhez képest a ’70-es években piacra dobott The Predictor már két óra múlva mutatta az eredményt, és a saját fürdőszobában is elvégezhető volt.

Az első otthoni terhességi teszt

Néhány csepp vizeletet kellett tenni a kémcsőbe, majd egy kémiai oldat hozzáadását követően két órát kellett várni az eredményre. Ha a készlet alján lévő tükörben egy sötétbarna kör volt látható sárga alapon, a teszt eredménye pozitív lett. Ha a háttér teljesen sárga maradt, az arra utalt, hogy a nő nem terhes.

A teszt készítői szerint már négy nappal a kimaradt menstruációt követően elvégezhető a teszt, a fogyasztóvédők azonban a hamis negatív eredmények elkerülése végett két hetet javasoltak. A The Predictor az 1970-es évek elején már kapható volt Kanadában és Hollandiában is. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) orvostechnikai eszközökre vonatkozó szabályai miatt azonban az Amerikai Egyesült Államokban eltartott egy ideig, amíg jóváhagyták az otthoni terhességi tesztet. Csak 1977-ben jelent meg az amerikai piacon – tíz évvel azután, hogy Margaret M. Crane először javasolta az ötletét. „Minden nőnek joga van tudni, hogy terhes-e, vagy sem” – áll a teszt korai hirdetésében.

Az otthoni terhességi teszt feltalálója

Margaret M. Crane grafikust 1967-ben vette fel az Organon, hogy egy új kozmetikai termékcsaládon dolgozzon. Margaret egy napon a laboratóriumban járt, ahol sok kémcsőre lett figyelmes. A kémcsövekben reagensek voltak, melyek várandós nők vizeletével keverve a kémcsövek alján piros gyűrűvel jelezték a terhességet. Hogy a hCG hormon szintje terhesség idején megemelkedik a női szervezetben, azzal már ekkor is tisztában voltak a tudósok, ám a kimutatása még lassabb folyamat volt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Ez a laboratóriumi látvány inspirálta Margaretet egy otthoni terhességi teszt megalkotására. Az általa kifejlesztett prototípus egy gemkapocstartóból, egy kémcsőből, egy tükörből és egy pipettából állt. Találmányát bemutatta az Organonnak, ám a cég először elutasította, mert attól tartott, hogy a laboratórium komoly üzleti veszteséget okoz azzal az orvosoknak, ha a nők a jövőben otthon is megállapíthatják a terhesség tényét. Végül 1969-ben mégis szabadalmat kért az Organon Margaret M. Crane nevére – ám az Egyesült Államokban még hosszú évekig nem kerülhetett forgalomba a teszt.

8 kolinban gazdag étel kismamáknak

Ha a várandós anyák a terhesség során kolinban gazdag ételeket fogyasztanak, az a kisbabáik számára rendkívül hasznos kognitív előnyökkel jár majd.

Képek: Getty Images Hungary

Source link