Naponta legalább átlagosan nyolc pohár vizet javasolt fogyasztani, ez a mennyiség kortól, nemtől, magasságtól és testsúlytól függ. Mindenesetre egy pohár meleg víz mindenkinek belefér a napjába, és ez az egy apró szokás nemcsak az alakformálásban segít, hanem az egészséget is támogatja.

Egyes szakértők úgy tartják, hogy a hideg vízzel ellentétben a meleg víz ténylegesen segítheti az emésztést, nyugtatja a szervezetet, főleg, ha éhgyomorra kerül elfogyasztásra. Optimális esetben 50-70 fok között érdemes fogyasztani – a továbbiakban kiderül, milyen áldásos hatást gyakorol a testre.

A meleg víz hatása

Támogatja az emésztést

A kora reggeli melegvíz-ivás beindítja az emésztési folyamatokat. Ahogy a sima víz végighalad a gyomron és beleken, aktiválja az emésztőrendszert. Egy 2016-ban végzett kutatás során is felfedezték a meleg víz kedvező hatását a bélmozgásra és a gáz kiürülésére. 

Enyhíti a székrekedést, felfúvódást

A székrekedés gyakori oka a kevés folyadékfogyasztás, éppen ezért a vízivás az egyik leghatékonyabb módja az enyhítésére, és még a felfúvódás megelőzésében is segíthet. Ha a szervezet megfelelően hidratált, akkor puha lesz a széklet, és könnyebben távozik. Hogyha valaki rendszeres iszik forró vizet reggelente, az segíthet a salakanyag távozásában.

Csökkenti a stressz szintjét

A forró víz ivása javítja a központi idegrendszer működését, így enyhíti a szorongásos érzést. Egy 2014-es tanulmányból kiderült, hogy ha csökken a vízivás, azzal arányosan növekszik az idegesség, elégedetlenség érzése. Éppen ezért a hidratáltság megőrzése nagyon fontos a pszichés egészség szempontjából, ami esszenciális része a testsúly megtartásának és a fogyásnak is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Beindítja a méregtelenítést

Egy 2020-as kutatás szerint a rendszeres vízivás a vesék működését is tehermentesíti azáltal, hogy hígítja a vért. Ugyan e tekintetben nincs különbség a meleg és a hideg víz között, reggelente elkortyolni 2-3 deciliter meleg vizet mindenképpen támogathatja a méregtelenítési folyamatokat.

Gyorsítja a fogyást

A meleg víz fogyasztása éhgyomorra serkenti az anyagcserét azáltal, hogy megemeli a testhőmérsékletet, így a szervezet több kalóriát tud elégetni. A vízivás természetesen önmagában nem fogyasztja le az embert, annak a rendszeres testmozgás és az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás a kulcsa.

8 ital, ami felpörgeti a lelassult anyagcserét

Az alábbi italokkal már kora reggel megtámogathatod az anyagcserét.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Source link