Számos olyan foglalkozás van, amelyet lehet home office-ból végezni. Sokan örülnek ennek, hiszen az otthon kényelmében kellemesebben telik a munkaidő, ráadásul megspórolható az oda-vissza út ideje is.

Azonban, ahogy azt mondani szokták, nem minden fenékig tejfel: ha valaki otthonról dolgozik, akkor napközben a saját kontójára használja a vizet, az áramot, a fűtést, ami pedig – különösen a jelenlegi rezsihelyzetben – alaposan megterhelheti az ember pénztárcáját. Természetesen vannak cégek, ahol beszállnak az otthoni költségekbe, de ez nem általános.

Rezsispórolás home office-ban

Érdemes odafigyelni, és pár praktikával, amennyire lehet, visszaszorítani a home office során adódó pluszrezsiköltségeket.

Spórolj a fűtésen

Bármennyire is kényelmes, a lakást ne fűtsd túl feleslegesen. Viselj meleg zoknit, pulóvert napközben.

Az ellenkezője sem jó: bár sokan azt gondolhatják, jó taktika, ha inkább egész nap be sem kapcsolják a fűtést, hanem két kötött pulóverben fagyoskodnak munka közben, ez tévedés. Ha a lakás lehűl, utána ismét fel kell fűteni, ami extra energiába kerül. Fűts egyenletesen, és ne kapcsolgasd fel-le a fűtőberendezést.

Takarékoskodj a főzéssel

A főzzéssel is takarékoskodhatsz: ha a munkahelyedre szoktál ebédet rendelni, ezt a szokást otthon is folytathatod. Így nem kell időt szánnod az ételkészítésre, és a főzés sem igényel gázt (vagy áramot). Ha mégis magadnak készítenél ételt, főzz előre, két napra. Így egy napi főzés mindig kimarad, amivel energiát spórolsz.

A vízhasználat visszaszorítása

Sokat hallhattál már arról, hogyan spórolj a vízzel, például, hogy csak addig folyjon a víz, ameddig valóban szükséges. Ezeket érdemes hatványozottan is észben tartani, amikor otthonról dolgozol, hiszen ezeken a heteken nemcsak reggel és este, valamint hétvégén fogyasztasz otthon vizet, hanem a napközben esedékes vízhasználatodat is te állod.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ügyelj a takarékos vízhasználatra a gépek használata közben is. Amikor kávét vagy teát készítesz, csak annyit önts a tartályba, amennyit valóban szükséges. Jó praktika, ha azzal a bögrével adagolod a vizet, amelyikből inni fogsz. Ha van mosogatógéped, a mosogatáshoz feltétlenül azt részesítsd előnyben, hiszen a vízhasználata sokkal alacsonyabb, mint a kézi mosogatásnak. Amikor pedig kezet mosol, valóban csak addig tartsd nyitva a csapot, ameddig habos a kezed.

Ami az áramot illeti

Ha laptopod akkumulátora nem működik megfelelően, esetleg már-már „múzeuminak” nevezhető, régi, asztali darabon dolgoznál otthon, számítanod kell arra, hogy nagyságrendekkel több áramot  fogsz fogyasztani munka közben. Apropó, számítógép: telefonod a laptopra csatlakoztatva töltsd, és ne konnektorba dugd be.

Miközben dolgozol, ne működtesd a televíziót háttérzajként. Nemcsak jobban koncentrálsz majd, de elkerülheted a felesleges energiafogyasztást is.

Végül érdemes villanyaid izzóját takarékosra váltani, hogy azokkal is spórolhass. A késő őszi és téli napokon már 16 óra körül is szükséges a világítás, ami ugyancsak extra áramfogyasztást jelent otthon.

Amit a takarékos izzókról tudni érdemes

Hogyan válogass az üzletben, ha takarékos izzót szeretnél? Érdemes elolvasnod korábbi cikkünket.

Source link