A kutya nem pusztán háziállat, hanem családtag. Aki egyetért az állítással, valószínűleg a karácsonyi ünnepeket sem tudná elképzelni az imádott négylábú társasága nélkül.

Egy kutyus azonban nem feltétlenül ugyanannak az ajándéknak örül, mint gazdái. Bár a legtöbb kis kedvenc szereti a gyomrát, így néhány finom jutalomfalattal, tartós rágcsával valószínűleg könnyedén levehető a lábáról, és a játékokat sem fogja megvetni, néhány extra meglepetés után garantáltan madarat lehet majd fogatni vele.

A legjobb karácsonyi ajándékok kutyáknak

A karácsonyt akkor is élménytelivé teheted kedvenced számára, ha nálatok is halomban állnak a játékok, labdák a házban, és a jutalomfalatok sem csak ritka ünnepnapokon kerülnek elő. Néhány extra foglalkozásért és közös kalandokért odáig lesz a kutyus.

Igazi nagy szimatolós séta

Akkor is lehet óriási élmény a séta, ha valaki naponta többször is leviszi négylábú társát bejárni a környéket. Váltsatok terepet, keressetek egy eddig ismeretlen erdőt vagy egy szaladgálós rétet, ehhez akár csatolhattok fel egy hosszú, 10 méteres pórázt is, a fő, hogy tartsatok egy igazi nagy szimatolós sétát, ahol bizonyos határokig átengeded a kutyus számára a döntést a haladás irányáról. Garantáltan a teljes lefáradásig szimatolni fog, kiélvezve picit a szabadságot is.

Jelszó: környezetgazdagítás

Van az úgy, hogy a hideg, szeles, csapadékos téli napokon sem a kutyusnak, sem a gazdinak nincs kedve hatalmas túrákat tenni, ám a lefárasztás ilyenkor sem kerülhető meg. Az aktívabb, nagyobb feladatigényű ebek számára tökéletes megoldás a beltéri környezetgazdagítás, idegen szóval enrichment.

Nem kell ehhez hétről hétre új, méregdrága intelligenciajátékokat vásárolgatni, egy szimatszőnyeg például néhány otthoni ruhadarabból is könnyen elkészíthető, a szaglás pedig elképesztően gyorsan fárasztja kedvencedet. Akár egy régi törölközőbe, egy összegyűrt papírokkal teli kartondobozba vagy egy műanyag flakonba is elrejthetsz néhány darabot a tápjából, a lényeg, hogy egy kis gondolkodást is igényeljen megfejtenie, hogy juthat hozzá a finom falatokhoz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Trükktanulás

Sok kutyus imád trükköket tanulni némi jutalomért cserébe. Ha az alapvető ül, fekszik, marad vezényszavakat már ismeri az eb, jöhet néhány nehezebb feladat, így akár a forgást is megtaníthatod neki. A legegyszerűbb módja, ha megvezeted egy puha falattal, és ha teljes fordulatot megtett, megdicséred. Néhány ismétlés után a forgás közben mondd ki határozottan a parancsszót is, nagyon gyorsan össze fogja rakni, mit szeretnél kérni tőle.

Ha még látványosabb trükkök elsajátítására vágytok, akár a hempergést vagy a „lelövést” is gyorsan megtaníthatod neki.

Nagy közös játék

Ha a kutyusod orra folyamatosan a földön van, használd ki a szaglótehetségét egy nagy szimatolós játék keretében! Rejtsd el a kedvenc játékát a szobában, a kertben vagy egy kevésbé zsúfolt parkban, és hagyd, hogy ő maga megtalálja a szag alapján. Eleinte kicsit segíts neki, és feltűnőbb helyre tedd, majd nehezítheted a feladatot, de biztasd sokat közben! Tökéletes opció ez arra az eshetőségre is, ha az apportírozásban már elfáradtatok, de a kutyus még igényelné a feladatot és a mozgást. A feszültséget pedig akár egy kis huzakodós kötéljátékkal is levezethetitek, a lényeg, hogy hagyd néha nyerni a kedvencedet.

Tanulj meg pár masszázsfogást!

Ahogy az embernek jólesik egy kellemes masszázs, úgy a legtöbb kutyus sem fog nemet mondani rá. Természetesen a komplexebb mozdulatokat bízd szakemberre, különösen, ha mozgásszervi panaszai, fájdalmai vannak a kutyusnak, de néhány egyszerű simító mozdulatot gyorsan elsajátíthatsz. Segíti a kedvencet az ellazulásban, a relaxációban és a pihenésben.

Együtt a téli szünetben

A téli szünetben sokan terveznek hosszabb-rövidebb kiruccanást egy-egy kirándulóhelyre. Bár akadnak, akik ilyenkor évről évre a kutyapanziók, kutyaszitterek szolgáltatásait veszik igénybe, ha kedvencednek nincs ellenére az autózás vagy tömegközlekedés, illetve találtok valóban kutyabarát szállást és programokat, akár együtt is tölthetitek a szabadságot. Nagy eséllyel imádni fogja felfedezni az új környezetet, ahol talán még a gazdik arca is sokkal kisimultabb lesz.

A legszebb ajándékok állatbarát gyerekeknek

Ha egy gyermek nagy állatbarát, garantáltan odáig lesz a közös programokért.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Source link